Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unohtuiko ulkomailla opiskeleva nuori?

Opiskeluni ulkomailla kolmen vuoden aikana maksaa minulle yhden keskituloisen suomalaisen vuosipalkan verran.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sain kandidaatin tutkintoon opiskelupaikan arvostetusta brittiläisestä yliopistosta. Uskaltauduin aloittamaan opintoni Suomen valtion opintotuen ja lainan turvin, jotka maailman kalleimpiin kaupunkeihin kuuluvassa Lontoossa eivät ulkomaakorotuksen jälkeenkään riitä kattamaan yli 600 punnan (noin 900 euroa) kuukausivuokraa kuuden neliömetrin huoneessa keskustan ulkopuolella, julkisella liikenteellä matkustamista eikä yliopiston 9 000 punnan (noin 11 500 euroa) lukuvuosimaksua.

Britannian valtio on myöntänyt minulle lainan, jonka valmistuttuani joudun maksamaan sille takaisin. Jotta pärjäisin tiukalla budjetillani, joudun opintojeni ohella käymään myös töissä.

Halusin kansainvälisen koulutuksen minua kiinnostavalla alalla, noin 8 000 muun suomalaisen nuoren tavoin. Ajatuksenani on, että elämänkokemuksen ja sivistyksen lisäksi työ- ja jatko-opintomahdollisuuteni kolmen vuoden kandidaatin opiskelujen jälkeen laajenisivat.

Haastoin itseni lähtemään toiseen maahan opiskelemaan kielellä, joka ei ole äidinkieleni. Suomessa olisin voinut asua ”ilmaiseksi” kotona vanhempien luona, opiskella ”ilmaiseksi” ja käyttää opintorahani sitten vaikka osakkeisiin, kuten olen kuullut joidenkin tekevän.

Nyt opiskeluni ulkomailla kolmen vuoden aikana maksaa minulle yhden keskituloisen suomalaisen vuosipalkan verran. Olen todella investoinut itseeni ajatellen, että kotimaanikin ajattelee investoivansa minuun.

Jos opintotuesta leikataan ja minut pakotetaan ottamaan vielä lisää lainaa vähentäen myös opiskelijoille luvattu hyvitys lainojen maksuun, joutuisin jättämään opiskeluni kakkoseksi ja käymään useammin töissä. Entä jos en heti valmistuttuani työllistykään?

Tulin ulkomaille opiskelemaan, en töihin. Ja Suomen valtio lupasi tukea minua siinä.

Sara Laitinen

opiskelija, Lontoo, Britannia

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat