Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hakkuut syventävät metsäluonnon ahdinkoa

Suunnitellut hakkuut voivat olla kestäviä puuntuotannon kannalta, mutta tästä ei tietenkään seuraa, että metsien käyttö olisi kestävää myös metsien monimuotoisuuden säilymisen tai metsien virkistyskäyttömahdollisuuksien näkökulmista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Metsien monimuotoisuus on ollut jyrkässä alamäessä parinkymmenen viime vuoden aikana. Tavoiteltu iso lisäys hakkuumäärissä voi siten vain heikentää metsäluonnon tilaa.

Raimo Virkkalan (Syke) tuoreen tutkimuksen mukaan metsälinnusto on vähentynyt eteläsuomalaisella tutkimusalueella yli 25 prosenttia vuoden 1993 jälkeen. Poikkeuksia ovat talitiainen ja sinitiainen, jotka ovat hyötyneet talviruokinnasta, pöntöistä ja ilmaston lämpenemisestä.

Peräti puolet kahdestatoista yleisimmästä lajista on vähentynyt 40–70 prosenttia: pajulintu, punakylkirastas, hippiäinen, vihervarpunen, hömötiainen ja metsäkirvinen. Tämä on raju kannanlasku vain 22:ssa vuodessa! Keskeiset syyt ovat muutokset metsien rakenteessa ja ilmaston lämpeneminen.

Metsäekosysteemin toiminta järkkyy, kun lahopuun määrä on vähentynyt vain muutamaan prosenttiin sen alkuperäisestä määrästä. Jopa kaksituhatta metsissä elävää lajia on uhanalaisia, iso osa matkalla kohti sukupuuttoa Suomesta.

On syytä korjata kolme yleistä virhekäsitystä metsien suojelusta ja metsäluonnon tilasta. Suunnitellut hakkuut voivat olla kestäviä puuntuotannon kannalta, mutta tästä ei tietenkään seuraa, että metsien käyttö olisi kestävää myös metsien monimuotoisuuden säilymisen tai metsien virkistyskäyttömahdollisuuksien näkökulmasta.

Usein korostetaan, että Suomessa on suojeltu enemmän metsiä kuin missään muualla. Tällöin jätetään yleensä kertomatta, että aivan valtaosa suojelluista metsistä sijaitsee Lapissa, hyvin karuilla seuduilla.

Etelä-Suomessa, missä metsäluonto on rikkaimmillaan ja tarve metsien virkistyskäyttöön suurimmillaan, vain kaksi prosenttia tuottavien maiden metsistä on suojeltu.

Moni ajattelee, että jos Metso-ohjelma ja säästöpuiden ja avainbiotooppien säilyttäminen toteutetaan hyvin, metsiensuojelu on hyvällä tolalla. Mutta näin ei ole. Keino voi olla hyvä, mutta tavoiteltava tulos aivan riittämätön. Kun meidän pitäisi tavoitella prosentteja, nyt puhutaan promilleista.

Metsätalouden iso rakennemuutos ja uusien korkean jalostusarvon tuotteiden kehittäminen ovat kaikkien etu, mutta niin on sekin, että metsätalous kokonaisuudessaan on kestävällä pohjalla. Ekologinen ja sosiaalinen kestävyys eivät saa jäädä vain puheisiin. Rakentavan keskustelun edellytys on, että tosiasiat tunnustetaan ja ratkaisuja etsitään niiden pohjalta.

Ilkka Hanski

akatemiaprofessori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat