Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Metsähallituslain hyväksyminen uhkaa kulttuuriperinnön säilymistä

Myös itse luonnonsuojelu­alueet ovat tärkeä ja ennen kaikkea elävä osa maamme kulttuuriperintöä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaavailtu Metsähallituslaki ei uhkaa vain suomalaista luontoa, vaan se vaarantaa myös vuosisataisen ja kulttuurihistoriallisesti merkittävän työn luonnon ja kulttuuriperinnön suojelemiseksi. Samalla se asettaa vaakalaudalle suomalaisten oikeuden muistamiseen ja menneisyyteensä.

Kun tutkimusmatkailija Adolf Erik Nordenskiöld ehdotti ensimmäistä kertaa luonnonsuojelualueen perustamista Suomeen 136 vuotta sitten, ajatukseen sisältyi jo silloin luonnon suojelemisen lisäksi menneen kulttuurin säilyttäminen.

Nordenskiöld näkikin kansallispuiston elävänä kuvana esi-isien maasta, jossa retkeilemällä jokainen voisi saada käsityksen siitä, millainen maa muinoin oli.

Tämä Nordenskiöldin alulle panema ajatus on säilynyt läpi suomalaisten luonnonsuojelualueiden kehityksen. Nykyään kansallispuistojen ja niistä vastaavien Luontopalveluiden tehtävänä onkin suojella paitsi luontoa myös kulttuuriperintöä, joka on jokaisen suomalaisen ja ulkomaalaisen kansallispuistossa kävijän nähtävissä.

Myös itse luonnonsuojelualueet ovat tärkeä ja ennen kaikkea elävä osa maamme kulttuuriperintöä. Vuonna 2015 tehdyt 2 634 600 vierailua Suomen kansallispuistoihin todistavat, että tuota kulttuuriperintöä myös arvostetaan eikä sitä saa vaarantaa lyhytnäköisen ahneuden ja voittojen tavoittelun takia.

Metsähallituslain hyväksyminen nykyisellään, Luontopalveluiden ja ympäristöministeriön määräysvallan supistaminen sekä mahdolliset tuottovaatimukset luonnonsuojelualueille vaarantavat luonnon, saamelaisten oikeudet ja perinteiset elinkeinot sekä jokaisen oikeuden puhtaaseen suomalaisen luontoon.

Toimet uhkaavat myös kulttuuriperinnön säilymistä ja vähättelevät 136 vuoden historiallisesti merkittävää työtä suomalaisen luonnon ja kulttuuriperinnön hyväksi.

Juho Niemelä

kansallispuistojen historiaa

tutkinut filosofian maisteri, Oulu

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat