Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Äärivasemmalta haalitut lobbarit levittävät eläkepropagandaa – eläkevarojen piti jo loppua mutta ne ovat nelinkertaistuneet

Mielialoja muokatakseen propagandamyllyt ovat yrittäneet asettaa sukupolvet vastakkain, kirjoittaa Raimo Ilaskivi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen suurimmalla pääomakeskittymällä, eläkelaitoksilla, näyttää olevan runsaasti varaa pyörittää etujärjestönsä, jopa äärivasemmalta hankittujen lobbareitten sekä kalliisti palkatun viestintätoimiston avulla propagandaa eläkevarojen loppumisesta: jos taitetusta indeksistä luovutaan ja siirrytään palkkaindeksiin, varat ehtyvät eikä tuleville polville enää riitä kohtuueläkkeitä. Laskelmat sen muka osoittavat.

Kuinka täsmällisiä ja paikkansapitäviä nämä laskelmat ovat? Parikymmentä viime vuotta on samoista lähteistä kerrottu ”eläkepommeista”: varojen pitäisi loppua. Miten on käynyt? Ne ovat nelinkertaistuneet. Ne ovat nykyään jo kolminkertaiset valtion budjettiin verrattuna ja yltävät lähes maan kansantuotteen tasolle. On siinä resursseja, joita taloudellista valtaa tavoiteltaessa halutaan yhä lisää. Mutta jos lyhyellä aikavälillä eläkepommilaskelmat ovat osoittautuneet näin virheellisiksi, kuinka ne voisivat osua oikeaan pitkällä aikavälillä? Ovathan toiset asiantuntijat saaneet laskelmissaan täysin toisenlaisia, pääomien jatkuvaan kasvuun viittaavia tuloksia.

Mielialoja muokatakseen propagandamyllyt ovat yrittäneet asettaa sukupolvet vastakkain: Jos taitetusta indeksistä luovutaan ja siirrytään palkkakehitystä seuraavaan, tuleville ei taaskaan riitä – nykypolvi syö tulevien eläkkeitä. Asia on juuri päinvastoin. Nykypolvet ovat taitetun indeksin takia jo menettäneet pysyvästi; sitä enemmän, mitä kauemmin ovat eläkkeellä olleet. Ja näitä menettäjiä ovat ennen muuta juhlapuheissa itsenäisyyspäivinä kiitetyt mutta nytkin taas unohdetut veteraanit, sotakorvausten maksajat ja maan jälleenrakentajat.

Taistelu taitetusta indeksistä luopumisesta on siis työtä sen hyväksi, etteivät tulevat, vielä työssä olevat tai opiskelevat joutuisi saman menetysten kierteen uhriksi kuin missä nykypolvet ovat. Me vanhat saamme joka tapauksessa tyytyä siihen, mitä meiltä jo tähän mennessä on leikattu.

Raimo Ilaskivi

valtiotieteiden tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat