Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paikallista sopimista kannattaa edistää

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Paikallinen sopiminen tarjoaa jo nyt mahdollisuuden edistää keskustelua ja tiedonkulkua työpaikalla sekä poistaa turhia epäluuloja ja uskomuksia. Siksi onkin harmi, jos paikallinen sopiminen nähdään vain kriisiyrityksiin liittyvänä keinona ja irtisanomisten vaihtoehtona. Asian edistymisen ollessa hidasta moni varsinkin pienempi työpaikka saattaa väsyä odotteluun ja jättää hyödyntämättä nykyiset mahdollisuudet.

Nykyisin paikallinen sopiminen on toki monella tapaa rajoitettua. Työaikakysymyksissä on jo nyt olemassa merkittäviäkin mahdollisuuksia sopia työpaikkakohtaisesti. Monesta muustakin asiasta voidaan sopia kuitenkin yleissitovien työehtosopimusten asettamissa rajoissa. Muita asioita voivat olla esimerkiksi työkyvyn ja työssä jaksamisen tuen keinot.

Keskusjärjestöt näyttäisivät olevan valmiita lisäämään paikallisen sopimisen mahdollisuuksia, samoin kansalaisten enemmistö. Paikallisen sopimisen laajenemisen puolesta kannattaa siis veikata.

Kaikkea ei voi saada kerralla. On hyvä lähteä liikkeelle pienillä askelilla. Työnantajien kannattaakin pitää ovi auki paikalliselle sopimiselle ja uhrata sille aikaa.

Itse prosessi on hyödyllinen ja voi synnyttää odottamattomia hyötyjä. Siksi myös pienistä asioista kannattaa sopia ja rakentaa siten tietä jatkolle.

Matti Arola

varatuomari

Pyöreä Pöytä Oy

Oikaisu 15.3. kello 8.12: Matti Arola on varatuomari, ei valtiotieteiden tohtori

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat