Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ylikoulutus ilmenee alipalkkauksena

Maisterin ja tohtorin tutkintoja tulisi suorittaa nykyistä vähemmän ja samalla siirtää painopistettä alempien tutkintojen suuntaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Vanhan viisauden mukaan kovinta ääntä pitävät eivät yleensä ole yhtä suuren avun tarpeessa kuin hiljaiset. Tällä hetkellä meteliä pitävät muun muassa yliopistot ja opiskelijat, lähinnä edunvalvontamielessä.

Korkeakoulutus kokonaisuutena tosiaan kaipaa kehittämistä, mutta siinä ei ole kyse rahoituksen leikkaamisesta tai lisäämisestä. Korkeimpien tutkintojen lukumäärän vähentäminen ja vastaava vaatimustason nostaminen auttaisivat enemmän.

Olen itse toiminut aikanaan tutkimus- ja koulutustehtävissä, ja nyt runsaat kymmenen vuotta teollisuudessa. Kokemukseni mukaan suuri osa ekonomeista ja diplomi-insinööreistä toimii tehtävissä, joihin riittäisi ammattikorkeakoulutasoinen tutkinto. Humanistisilla aloilla tilanne on vielä huonompi, kun merkittävä osa maistereista ja tohtoreista jää kokonaan ilman työtä.

Ylikoulutus ilmenee alipalkkauksena. Ylempien toimihenkilöiden palkkaus perustuu enemmän työtehtävään kuin koulutukseen. Siksi akateemisesti koulutettujen keskimääräinen ansiotaso onkin Suomessa huomattavan alhainen verrattuna muihin länsimaihin.

Koska suurin osa työssä tarvittavista taidoista kuitenkin opitaan vasta työelämässä, kandidaatin tutkinto antaisi monessa tapauksessa täysin riittävät valmiudet menestyksekkääseen työuraan. Opiskelijatkin olisivat tyytyväisiä, kun pääsisivät pari vuotta aiemmin työelämään ansaitsemaan.

Maisterin ja tohtorin tutkintoja tulisi suorittaa nykyistä vähemmän. Samalla painopistettä tulisi siirtää alempien tutkintojen suuntaan. Tällöin olisi mahdollista panostaa nykyistä enemmän maisteritasoiseen koulutukseen ja samalla parantaa valmistuvien maistereiden työllistymistä ja ansiotasoa.

Sami Kanerva

tekniikan tohtori, Vantaa

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat