Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin seudun keskusten tiivistäminen kannattaa

Kaupunkirakennetta tulee arvioida suhteessa ihmisten hyvinvointiin ja yritysten toimintaedellytyksiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anssi Joutsiniemi ja Mari Vaattovaara (HS Vieraskynä 9.3.) kyseenalaistivat Helsingin kantakaupunkiin ja sen läheisyyteen rakentamisen kasautumisedut. Olemme samaa mieltä siitä, että tiivistäminen ei saa olla itsetarkoitus, mutta johtopäätöksemme on toinen: Helsingin kantakaupunkia ja seudun aluekeskuksia kannattaa tiivistää.

Kaupunkirakennetta tulee arvioida suhteessa ihmisten hyvinvointiin ja yritysten toimintaedellytyksiin. Tutkimusten mukaan kaupunkien väestön ja yritysten määrä ja monipuolisuus sekä maankäytön tiiviys vaikuttavat myönteisesti yritysten tuottavuuteen, kotitalouksien tulotasoon ja kulutusmahdollisuuksiin. Kaupungin yhdyskuntarakenne on myös kilpailukykytekijä.

Osaamisintensiiviset ja muut erikoistuneet palvelut, T&K-toiminta ja kulttuuri hakeutuvat digitalisaatiosta huolimatta keskuksiin, ja siitä ollaan valmiita maksamaan. Helsingissä liike- ja toimistotilojen vuokrataso on ydinkeskustassa yli kaksinkertainen reuna-alueisiin verrattuna. Teollisuus ja logistiikka ovat siirtyneet väljemmille alueille jo vuosia sitten. Kantakaupungin asuntojen kalliit hinnat kertovat siitä, että tiiviit keskusta-alueet ovat myös haluttuja asuinalueita. Toisaalta alakeskusten ulkopuolella on paljon epäurbaaneja kerrostalokasaumia. Niiden sijalla voisi olla tiivistä pientaloasutusta.

Vieraskynän mukaan ”metropolialueen hajautuminen johtuu siitä, että yritykset ja kotitaloudet hyödyntävät liikenneverkon mahdollisuuksia ja valitsevat suotuisat sijaintivaihtoehdot kantakaupunkia laajemmin”. Näkemys sivuuttaa kaavoituksen vaikutuksen siihen, mitä sijaintivaihtoehtoja on tarjolla.

Arviomme mukaan Helsingin seutu on hajautunut kaavoituksen, maapolitiikan ja markkinaprosessien yhteisvaikutuksen tuloksena.

Kantakaupungin kasvu jäädytettiin vuosikymmeniksi 1970–1990-lukujen yleiskaavoilla, jotka eivät ottaneet huomioon yritysten sijoittumispreferenssejä.

Siksi Helsingin keskusta on nykyisin paljon vähemmän tiivis kuin esimerkiksi Tukholman keskusta. Siellä kantakaupunkia on tiivistetty aktiivisemmin. Sen lisäksi on panostettu raidevyöhykkeiden alakeskuksiin, jotka ovat suurempia ja tiiviimpiä kuin Helsingin seudun alakeskukset (Pohjoiset suurkaupungit, Syke 2014). Helsingissä kantakaupungin väestö- ja työpaikkamäärät ovat pysyneet 1970-luvun tasolla.

Kysyntä- ja hintainformaation perusteella kantakaupunkia ja seudun alakeskuksia kannattaa suurentaa ja tiivistää. On myönteistä, että tätä tavoitellaan Helsingin uudessa yleiskaavaehdotuksessa ja seudullisessa liikennesuunnittelussa.

Satama-alueita rakennetaan kantakaupungissa, ja kantakaupunki laajentunee aikanaan nykyisten moottoriteiden vyöhykkeille. Toivottavasti tiivistäminen ja uudistaminen ulottuvat myös ydinkeskustaan, joka on monille toiminnoille Suomen vetovoimaisin paikka. Sen palvelutarjonnan laajuus ja monipuolisuus perustuvat myös paikallisten asukkaiden ja työpaikkojen varaan.

Seppo Laakso

toimitusjohtaja

Kaupunkitutkimus TA Oy

Heikki A. Loikkanen

kaupunkitaloustieteen professori (emeritus)

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat