Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupunkibulevardeilla enemmän kantakaupunkia

Yhä useampi arvostaa kaupunkia ja sen mukavuuksia. Asuntojen hintakehitys kertoo, että kantakaupungille on kysyntää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin valmisteilla olevan yleiskaavan kaupunkibulevardiajatuksista on käyty vilkasta keskustelua. Keskustelussa näkyvät enemmän huolet ja pelot kuin tavoitteet ja mahdollisuudet.

Yleiskaavassa oleva ajatus moottoritiemäisten väylien muuttamisesta kaduiksi voi tuntua radikaalilta. Kyseessä ei ole yksi iso, kerralla toteutettava muutos, joka panisi kaupunkirakenteen uusiksi ja tuottaisi liikenteellisiä ongelmia. Kyseessä on sarja pitkän ajan kuluessa toteutettavia hankkeita, jotka muokkaavat vähitellen kaupunkirakennetta ja mahdollistavat väestönkasvun urbaanissa ympäristössä.

Kaupunkibulevardeissa on ensisijaisesti kyse kantakaupungin laajentamisesta. Yhä useampi arvostaa kaupunkia ja sen mukavuuksia. Asuntojen hintakehitys kertoo, että kantakaupungille on kysyntää. Kaupunkibulevardit mahdollistavat kantakaupungin laajentamisen ja kaupunkirakenteen tiivistämisen siellä, missä liikenneväylät ruhjovat kaupunkirakennetta. Samalla voidaan säästää arvokkaita viheralueita.

Bulevardisointi edellyttää investointeja joukkoliikenteeseen sekä erilaisia keinoja lisätä kävelyn ja pyöräilyn suosiota. Niiden tulee olla aitoja vaihtoehtoja kaupungissa liikkumiselle. Tällöin tilaa jää myös niille, joiden on käytettävä omaa autoa. Yleiskaavan tavoitteena ei ole häätää henkilöautoja Helsingistä, vaan toimiva, kestäviin liikkumismuotoihin painottuva liikennejärjestelmä.

Muutokseen liittyy haasteita. On ratkaistava ilmanlaatukysymykset, paneuduttava liikenneturvallisuuteen, kaupunkitilan ja asuinympäristön laatuun sekä taloudelliseen toteutettavuuteen. Jokaiselle väylälle on suunnittelulla haettava paikallisesti toimivin ja taloudellisesti toteuttamiskelpoinen ratkaisu. Emme esittäisi yleiskaavassa kaupunkibulevardeja, ellemme uskoisi haasteiden olevan voitettavissa.

Helsingin liikenne ei olisi sujuvampaa, jos bulevardit jätettäisiin rakentamatta. Seudun väestö kasvaa joka tapauksessa ja liikkumisen tarve lisääntyy.

Jos Helsinkiin ei pystytä rakentamaan yleiskaavassa hahmoteltua määrää asuntoja, mikä vastaa kaupungin nykyistä kasvuvauhtia, on ihmisten hankittava kotinsa yhä useammin Helsingin ulkopuolelta. Moni, joka haluaisi asua Helsingissä, ei pystyisi täällä asumaan. Mitä useampi asuu väljästi rakennetuilla alueilla kaukana keskustasta, sitä useampi joutuu käyttämään henkilöautoa. Harvaan asutuille alueille on liian kallista toteuttaa tehokasta joukkoliikennettä. Hajaantuva kaupunkirakenne lisäisi ruuhkia.

Yleiskaavassa päätetään siitä, ovatko kaupunkibulevardit osa Helsingin tulevien vuosikymmenten suunnittelua. Yleiskaava ei ole investointipäätös eikä siinä päätetä, mitkä väylät otetaan ensimmäisinä työn alle.

Helsinki tavoittelee kaupunkibulevardeilla hyvää, viihtyisää ja toimivaa kaupunkia. Menestyvä Helsinki on koko maan etu.

Mikko Aho

virastopäällikkö

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat