Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmiset haluavat tiivistä kaupunkia

Keskusta-asunnoista on niin kova pula, että niiden hinnat ja vuokrat ovat pilvissä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pääkirjoituksessa (HS 14.3.) sanottiin, että vaikka kokonaisetu vaatisi asutuksen tiivistämistä, moni haluaisi itselleen lisätilaa.

Hinnat kertovat, että paljon useampi haluaisi muuttaa tiiviisti asuttuihin paikkoihin kuin niistä pois. Keskusta-asunnoista on niin kova pula, että niiden hinnat ja vuokrat ovat pilvissä. Mikään sääntely tai vuokra-ale ei lievitä vaan pahentaa tätä asuntopulaa. Sitä lievittäisi se, että professorien arvostelemat normit ja kaavoittajat sallisivat tiiviimpien töölömäisten umpikorttelien rakentamisen sinne, minne suostuvaiset aikuiset ja yritykset niitä omilla rahoillaan rakennuttaisivat ja ostaisivat. Se hillitsisi hintoja muuallakin.

Tämä tuottaisi hyvinvointia, työllisyyttä, elvytystä ja miljardien kansantaloudelliset hyödyt. Ei tarvitsisi niin riidellä joka miljoonasta muissa asioissa.

Hinnat ovat lahjomattomin informaatio ihmisten haluista. On helppo sanoa ”iso omakotitalo keskustassa järven rannalla”. Vasta kun ihminen joutuu maksamaan valintansa itse, hän valitsee sen, mistä rahoille saa suhteessa parhaan vastineen. Siksi kauppaan ei saa kausikorttia. Siksi sosialismi ei toimi. Markkinatalous ja tulonsiirrot ovat yleensä tuloksellisempi ja halvempi tapa auttaa köyhiä kuin sääntely. Korruptiokin johtuu pitkälti sääntelystä.

Kalle Mikkola

dosentti, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat