Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiiviin rakentamisen ihanne johtaa lapsipulaan

Nainen saa eniten lapsia asuessaan omakotitalossa ja vähiten kerrostalossa senkin jälkeen, kun vertailussa on huomioitu elämänkaarien eroavuudet ja niiden yhteys asumistavan valintaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomessa on syntynyt jo kauan liian vähän lapsia väestömme uusiutumiseksi ja ikääntymisen estämiseksi. Tutkimukset osoittavat, että perussyinä tähän ovat kaupungistuminen ja kerrostaloasuminen. Alhaista syntyvyyttä on selitetty perhepoliittisten tukien vähyydellä, työelämän vaativuudella, naisen aseman muutoksella ja opintojen pitkittymisellä tai sinkkukulttuurilla. Näillä ei kuitenkaan ole ratkaisevaa merkitystä väestön syntyvyydelle.

Tutkimusten mukaan asuntojen koko ja alueen kerrostalovaltaisuus ovat ne muuttujat, joilla hedelmällisyysluvun vaihtelut Suomen eri alueiden kesken voidaan parhaiten sovittaa tilastoista. Nainen saa eniten lapsia asuessaan omakotitalossa ja vähiten kerrostalossa senkin jälkeen, kun vertailussa on huomioitu elämänkaarien eroavuudet ja niiden yhteys asumistavan valintaan.

Turun yliopiston tutkimuksen mukaan nuorista 80 prosenttia haluaa asua omakotitalossa ja vain 9 prosenttia kerrostaloissa. Nuorten unelmissa nousevat esiin etenkin oma iso piha, yksityisyys ja oma rauha, iso asunto, luonnonläheisyys sekä hyvät palvelut.

Perheet hakevat isoja asuntoja, väljyyttä sekä viihtyvyyttä kohtuullisella hinnalla. Tiiviiden kaupunkialueiden kasvu johtaa kuitenkin siihen, että useampien on asuttava ahtaammin ja kalliimmin, ja harvemmilla on mahdollisuus suurperheisiin.

Tiiviin urbaanin kerrostaloasumisen vähentäminen ja puutarhamaisen asumisen lisääminen on mahdollisesti ainoa ratkaisu kestävälle väestörakenteelle. Asuntoja ei pidä rakentaa sinne, missä kysyntä on suurin, vaan sinne, missä halu asua on suurin.

Työ tulee asukkaiden luo ja asukkaat työn luo. Kun kaupunkikehitystä ohjaa ihmisten onnellisuus pääoman etua ajavien markkinavoimien sijasta, niin työ kuin sen tekijätkin päätyvät ympäristöön, jossa lapsionni kukoistaa.

Jukka Heikkinen

tekniikan tohtori, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat