Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rajalliset resurssit tulee suunnata oikein

Professorien tiedepolitiikkaa koskevista kommenteista (HS Sunnuntai 13.3.) sai sellaisen kuvan, että raha tulee edelleen seinästä ehtymättömänä virtana.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Omaa työpaikkaa koskeva keskustelu herättää aina tunteita. Silti yliopistojen professoreille suunnatun kyselyn (HS Sunnuntai 13.3.) tulokset vahvistivat näkemystä, että muutos ei synny alhaalta ylös vaan vaatii vahvaa kokonaisnäkemystä ja ohjausta koko järjestelmän päättävältä taholta.

Professorien vastauksista sai kuvan, että raha tulee edelleen seinästä ehtymättömänä virtana: kolmannes vastaajista ei ollut valmis lakkauttamaan yhtään yliopistoa, ja vain viidennes olisi valmis vähentämään oman alansa laitoksia. Karsintaakin voisi kyllä tehdä, kun aloja on nyt 54 ja nekin levällään pitkin Suomea. Tämän myös hyväksyi runsas neljännes, joka näki alojen karsimisen helpoimpana säästökohteena.

Surullisinta olivat järjestelmän sisäänlämpiävyyttä korostavat kommentit vuoden 2010 yliopistouudistuksesta: pahinta oli vallan keskittäminen professoreilta yliopistojen hallituksille ja näiden valitsemille rehtoreille. Hallituksiin on otettu osaajia ulkopuolelta, kuten elinkeinoelämästä. Akateemiseen vapauteen ja yliopistojen autonomiaan ei saisi puuttua.

Tieteen tila 2014 -raportin perusteella Suomi on jäänyt jälkeen yhä useammista kilpailijamaista tutkimuksen ja koulutuksen tasossa suhteellisesti, vaikka absoluuttisesti taso onkin noussut. Panostukset henkilöä kohden ovat Suomessa huippuluokkaa, mutta ne ammutaan haulikolla niin moneen yksikköön, että huippuekosysteemejä ei synny riittävästi.

Kaikki tuntemani yliopistojen professorit ja rehtorit suhtautuvat työhönsä intohimoisesti, mutta löyhässä hirressä ei voi kauan roikkua. Tarvitaan nopeasti kokonaisnäkemys yliopisto- ja korkeakoulujärjestelmän rakenteista ja uudistuksen tavoitteista.

Sen jälkeen tarvitaan kestävä, yli vaalikausien ulottuva toimeenpanosuunnitelma, koska hallituskausi on aivan liian lyhyt aika näin massiivisen uudistuksen tekemiselle.

Jorma Turunen

toimitusjohtaja

Teknologiateollisuus ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat