Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten korkeakoulutettujen vaikuttavuutta voisi mitata?

Yhteiskunnallista vuorovaikutusta sen enempää kuin innovaatiotoimintaakaan ei ole ilman tutkimusta ja koulutusta.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Markku Ikävalko ja Juha Pyrhönen toivovat (HS Mielipide 9.3.) selkeää tulosmittaristoa, jolla yliopistojen yhteiskunnallista vaikuttavuutta voitaisiin mitata ja joka toimisi rahanjaon kriteerinä. Tämä onkin tärkeä ja ajankohtainen tavoite, mutta kirjoittajat saivat yhteiskunnallisen vaikuttavuuden ja sen mittaamisen näyttäytymään kovin yksioikoisessa ja hieman vanhahtavassakin valossa.

Kirjoittajien mukaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta ei voida kuitata pelkällä koulutuksella ja tutkimuksella. Totta, mutta tutkimus ja koulutus muodostavat kivijalan yliopistojen vaikuttavuudelle. Yhteiskunnallista vuorovaikutusta sen enempää kuin innovaatiotoimintaakaan ei ole ilman tutkimusta ja koulutusta. Ne muodostavat yhdessä kokonaisuuden, johon myös vaikuttavuuden arvioinnin tulee perustua.

Kirjoittajat määrittelevät yliopistojen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden varsin kapea-alaisesti kyvyksi kaupallistaa tutkimustuloksia ja palvella elinkeinoelämän tuottavuutta. Jos se on kaikki, mitä yliopistojen vaikuttavuudelta halutaan, niin silloin mittareiksi tosiaan kelpaavat patentit ja spin-offit.

Yliopistojen lakisääteisistä tehtävistä ensimmäisenä on mainittu vapaan tutkimuksen sekä tieteellisen ja taiteellisen sivistyksen edistäminen. Se jos jokin on yhteiskunnallista vaikuttavuutta.

Mistä siis mittari sivistykselle? Miten voidaan mitata opettajankoulutuksemme merkitystä kansakuntamme osaamisperustan rakentamisessa?

Vaikuttavuudella on jalat: miten mitata korkeakoulutettujen ihmisten vaikuttavuutta työssään niin uusissa kuin vanhoissakin yrityksissä, sairaaloissa, teattereissa ja julkishallinnossa?

Vaikuttavuus on ymmärrettävä laajana ja monimuotoisena mutta myös suhteellisena käsitteenä. Vaikuttavuuden arvioinnissa tulee ottaa huomioon tieteenalakohtaiset erityispiirteet, yliopistojen erilaiset profiilit ja alueelliset tarpeet. Vaikuttavuus on paikallista mutta muuttuu myös ajassa.

Tietyllä tutkimusalalla tai tutkimuskysymyksillä voi olla enemmän yhteiskunnallista merkitystä tänään kuin mitä niillä oli eilen tai on huomenna. Koulutus, tutkimus ja yhteiskunnallinen vuorovaikutus tuottavat tänään vaikutuksia, joilla voi olla vaikuttavuutta vasta ennakoimattoman ajan kuluttua tulevaisuudessa.

Yliopistot ovat itsenäisiä yhteisöjä. Myös vaikuttavuuden arvioinnin tulee perustua yliopistojen autonomiaan, jolloin niillä tulee olla vapaus määritellä vaikuttavuus omista lähtökohdistaan yhteiskunnallisesti tyydyttävällä tavalla.

Suomen yliopistot Unifi ja Ammattikorkeakoulujen rehtorineuvosto Arene toteuttavat hanketta, jossa korkeakoulut kehittävät edellytyksiä tunnistaa ja osoittaa toimintansa tuottama lisäarvo yhteiskunnassa. Hankkeessa pohditaan myös tapoja, joilla korkeakouluja voidaan palkita yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta.

Pyrhösen ja Ikävalkon ajatuksiin voi yhtyä: yliopistojen tulee vahvistaa yhteiskunnallista vaikuttavuuttaan. Sitä tulee arvioida ja siitä tulee palkita.

Leena Wahlfors

toiminnanjohtaja

Suomen yliopistot Unifi ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat