Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Indeksimuutos hyödyttäisi hyvätuloisia

Taitetusta indeksistä luopumisesta hyötyisivät eniten suuria eläkkeitä nostavat hyvätuloiset, joilla oma talous on jo muilla tavoin turvattu.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kimmo Kiljunen (HS Mielipide 13.3.), Raimo Ilaskivi ja Jouko Ylä-Liedenpohja (HS Mielipide 15.3) taittoivat peistä Jaakko Kianderin hyvin selkeän ja informatiivisen Vieraskynäkirjoituksen (HS 12.3.) johdosta.

Kansalaisaloite, jossa vaaditaan taitetusta indeksistä luopumista, on kuitenkin kaikkea muuta kuin oikeudenmukaisuuden, Kiljusen sanoin rehtiyden, kirvoittama. Se on silkkaa ahneutta.

Totta on, että Suomessa on aivan liian paljon köyhiä eläkeläisiä. He eivät indeksimuutoksesta hyötyisi. Köyhiä ovat etenkin työkyvyttömyyseläkkeellä olevat, ne, joilla työhistoria on lyhyt, ja ne vanhimmat eläkeläisikäluokat, jotka eivät hyödy eläkejärjestelmästä täysimääräisesti. Näiden eläkeläisten tilanteen korjaamiseen tarvittaisiin kohdennettuja toimenpiteitä.

Taitetusta indeksistä luopumisesta hyötyisivät eniten suuria eläkkeitä nostavat hyvätuloiset, joilla oma talous on jo muilla tavoin turvattu. Suomessahan ei ole edes eläkekattoa. Pienituloisen pieni eläke ei tästä muutoksesta juuri hetkahtaisi.

Vastuumme tulevia sukupolvia kohtaan on myös erittäin oleellista. Suuret ikäluokat tuovat kaksin verroin taakkaa, kun eläkeläisten määrä lisääntyy ja etenkin hyvässä sosiaalisessa asemassa olevien elinikä pitenee. Jotta eläkejärjestelmämme kestää, myös nuorten tulee luottaa sen kestävyyteen.

Oikeudenmukainen eläkejärjestelmä tarkoittaa mielestäni sitä, että eläkeläisen on mahdollista elää taloudellisesti turvattua elämää. Sitä varten järjestelmä on rakennettu. Suuri- ja hyvätuloisilla tämä toteutuu jo nyt. Köyhät ja tiukilla elävät eläkeläiset eivät saisi indeksimuutoksesta apua, vaan rahat valuisivat jälleen kerran rikkaiden pohjattomaan säkkiin.

Anna-Maija Kuuskoski

valtiotieteiden maisteri

eläkeläinen vuonna 2022, Turku

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat