Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläke, siirrettyä palkkaa vai sosiaaliturvaa?

Eläkevakuutusmaksua on pidettävä veroluonteisena maksuna, koska se on puhdas jako-osuus sen perusteena olevasta tulon (palkkatulo tai yrittäjätulo) määrästä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Jaakko Kianderin vastaus (HS Mielipide 12.3.) kansalaisaloitteeseen, jossa vaaditaan eläkkeiden sitomista palkkaindeksiin taitetun indeksin sijasta, sai Jouko Ylä-Liedenpohjan (HS Mielipide 15.3.) toteamaan, ettei Suomen nykyinen työeläkejärjestelmä ole vakuutettujen kannalta rehti.

Jos eläke olisi eläkevuosille ”siirrettyä palkkaa”, Ylä-Liedenpohja olisi oikeassa. Silloin eläkevakuutus maksettaisiin ja saataisiin samassa indeksissä; joko palkkaindeksissä, kuten asia oli vuoteen 2004 asti, tai vuodesta 2005 taitetussa indeksissä. Vuoden 2005 taitettu indeksi olisi eläkevakuutusmaksun lähtötaso, ja sen jälkeen maksua olisi korotettu sen indeksin mukaisesti, jossa maksussa olevia eläkkeitä korotettiin.

Eläke karttuu eläkevakuutusmaksun perusteena olevasta palkkatulosta, ei siis eläkevakuutusmaksusta. Vuodesta 2005 lähtien eläke ei siten ole enää ollut ”siirrettyä palkkaa”.

Eläkkeen voidaankin katsoa nykyisin olevan sosiaaliturvaa. Eläkevakuutusmaksua on pidettävä veroluonteisena maksuna, koska se on puhdas jako-osuus sen perusteena olevasta tulon (palkkatulo tai yrittäjätulo) määrästä. Eläkkeen määrä ja korotusperuste päätetään poliittisin päätöksin, taitetulla indeksillä, kuten sosiaaliturvakin.

Eläkevakuutus ei siis ole enää vakuutussopimus, koska kolmas osapuoli (valtio) on ottanut päätäntävaltaa siitä suoritettavan korvauksen (eläkkeen) määrään.

Koska työeläkevakuutusmaksua on pidettävä veroluonteisena maksuna ja sen perusteella saatavaa eläkettä osana sosiaaliturvaa, ei työeläkejärjestelmän tarvitsekaan olla siinä vakuutettujen kannalta rehti.

Timo Saarimaa

taksiautoilija, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat