Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukupuolineutraalius ei ole hölynpölyä – sukupuolten tasa-arvoon on vielä matkaa

Sukupuolirooleista vapautuminen ei ole uhka kenenkään naiseudelle tai miehuudelle. Se päinvastoin sallii vapaamman toiminnan ilman pelkoa leimautumisesta tai syrjinnästä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Linda Mikander (HS Mielipide 16.3.) puhui perinteisten sukupuoliroolien puolesta. Mikander on oikeassa siinä, että omasta sukupuolestaan saa olla ylpeä eikä perinteisten sukupuoliroolien mukaan elämisessä ole mitään väärää. Hän kuitenkin unohtaa, että hänelle itselleen sopivat käyttäytymismallit eivät välttämättä sovi muille.

Miksi 2000-luvulla enää tarvitsisi olla naisten ja miesten töitä tai tyttöjen ja poikien leluja? Liian tiukkojen sukupuoliroolien pakottaminen yksilön harteille on haitallista, ja se rajoittaa toimintaa. Sukupuolirooleista vapautuminen ei ole uhka kenenkään naiseudelle tai miehuudelle. Se päinvastoin sallii vapaamman toiminnan ilman pelkoa leimautumisesta tai syrjinnästä.

Sukupuolten tasa-arvoistumiseen on vielä matkaa, eikä sitä missään nimessä voi viedä liian pitkälle. Tasa-arvon ja sukupuolineutraaliuden vaatiminen ei ole älytöntä hölynpölyä, vaan perusihmisoikeuksien ajamista.

Kun opetamme pienestä pitäen, että sukupuolen ei pidä antaa rajoittaa elämää, saamme onnellisempia ja mieleltään tasapainoisempia yksilöitä.

Liiallinen toiminnan rajoittaminen vaikkapa vaatteiden värien, harrastusten tai uramahdollisuuksien suhteen aiheuttaa varsinkin nuorille sukupuoli-identiteetistään epävarmoille ihmisille turhaa painetta, joka voi johtaa muun muassa mielenterveyshäiriöihin. Naisilla on paljon enemmän tarjottavaa kuin pyykkäys ja kokkaus, ja miehillä enemmän kuin autonrenkaiden vaihto.

Omaa sukupuoltaan on oikeus ylistää, mutta samalla pitää sallia myös muille oikeus toteuttaa itseään sukupuoli-identiteetin mukaisella tavalla. Sukupuolineutraalit vessat tai tasa-arvoiset työllistymismahdollisuudet eivät ole keneltäkään pois.

Janetta Olsén

abiturientti, Kotka

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat