Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kukaan ei synny kukkamekko päällä

Me yhteiskuntana määrittelemme, millaiset roolit sopivat millekin sukupuolelle.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Linda Mikander harmittelee perinteisten sukupuoliroolien häviämistä (HS Mielipide 16.3.). Hänen tekstistään paistaa läpi samanlainen väärinymmärrys sukupuolineutraaliutta kohtaan kuin esimerkiksi perussuomalaisten nuorten #tyttöpoika-kampanjasta: sukupuolineutraalius nähdään omaa elämää rajoittavana ja perinteisesti naiseuttaan tai mieheyttään ilmaisevien identiteetin uhkaamisena. Tätä se ei ole.

Sukupuolineutraalius antaa kaikille ihmisille vapauden toteuttaa itseään juuri sellaisina kuin he ovat, sukupuolesta riippumatta. On hyvä muistaa, että kaikki sukupuoleen liitettävät sosiaaliset ja kulttuuriset käytännöt ovat loppujen lopuksi meidän ihmisten keksimiä eivätkä ikuisia ja muuttumattomia totuuksia. Yksikään tyttölapsi ei synny kukkamekko päällä eikä yksikään poika vasara kädessä.

Me yhteiskuntana määrittelemme, millaiset roolit sopivat millekin sukupuolelle. Sukupuolineutraalius pyrkii murtamaan näiden roolien välisiä rajoja, jotta kaikki voisivat toteuttaa itseään ihmisinä, eivät vain sukupuolensa edustajina. Se antaa myös perinteisesti sukupuoltaan ilmaiseville vapauden olla sellaisia kuin he haluavat. Vastapalvelukseksi se pyytää samaa mahdollisuutta muillekin. Sukupuolineutraalit vessat ovat tästä hyvä osoitus: ne antaisivat myös transihmisille mahdollisuuden käyttää tiloja, joihin he voivat tuntea kuuluvansa.

Sukupuolen ulkopuolisten asioiden, kuten työpaikan, kotitöiden, urheilulajien tai lasten lelujen, rajaaminen sukupuolen mukaan rajoittaa meidän kaikkien mahdollisuuksia elää elämäämme kuten itse haluamme.

Sukupuoli ja tapamme ilmaista sitä on epäilemättä tärkeä osa monien identiteettiä, mutta sukupuolta ei tulisi nähdä kykyjemme ja yksilöllisten ominaisuuksiemme lähteenä.

Siiri Sainio

opiskelija, feministi, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat