Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olemme ihmisiä emmekä sukupuolia

Jokainen saa elää niin feminiinisenä tai maskuliinisena kuin tahtoo.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Mikä saa ihmisen kohottamaan sukupuolen ihmisen lukemattomien ominaisuuksien yläpuolelle ikään kuin ainoaksi meitä määrittäväksi tekijäksi?

Linda Mikander (HS Mielipide 16.3.) antoi ymmärtää, ettei nykyään saisi enää olla perinteisen mallin mukainen nainen tai mies. Kuka sellaisen estää?

Yhden ihmisen oikeus olla mukautumatta stereotyyppisiin sukupuolirooleihin ei vie toiselta ihmiseltä oikeutta omaksua niitä täysin rinnoin. Jokainen saa elää niin feminiinisenä tai maskuliinisena kuin tahtoo. Sama oikeus valita omaehtoinen elämä pitää sallia muillekin.

Sen sijaan näemme syrjiviä ja transfobisia sukupuolikampanjoita sekä kouristuksenomaisia vihakirjoituksia, joissa maalaillaan uhkia ja viholliskuvia perinteiset sukupuoliroolit hylkäävistä ihmisistä. Mikä heissä pelottaa? Heidän oikeutensa olla olemassa? Heidän sananvapautensa?

Olemme kaikki kokonaisia, monimutkaisia ihmisiä emmekä vain sukupuolikromosomimme, hormonituotantomme tai lihamme ja luustomme muoto. Tuoreet tutkimukset osoittavat myös, että useimpien ihmisten aivorakenteetkin ovat mosaiikkimainen yhdistelmä ”miesmäisiä” ja ”naismaisia” piirteitä (HS 1.12.2015). Kenenkään ei tarvitse sietää sitä, että hänen oletetaan haluavan, osaavan tai välttävän tiettyjä asioita, koska hän on sattunut syntymään tietynlaiseen ruumiiseen.

Aivan samoin kuin on oikeus määritellä oma naiseuden mitta sen mukaan, kuinka kuuliaisesti miesten likapyykit pestään, meillä kaikilla on oikeus tulla kohdelluiksi yksilöinä eikä sukupuolikategorioina, jos niin valitsemme. Sen takaavat yhdenvertaisuuslaki ja perustuslaki.

Jan Salminen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat