Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vammaispalvelulain muutoshanke on syrjivä

Omaishoitajien asema väistämättä kurjistuu hoidettavien oikeuksien kaventumisen seurauksena.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomat on kiitettävästi tuonut julki niin globaalin kuin kotimaisenkin syrjinnän muotoja. Lehden toimittajat ja mielipidekirjoittajat ovat olleet liikkeellä myös yhteiskunnallisten erityisryhmien perusoikeuksien puolustamisessa. Samalla on kiinnitetty huomiota hallituksen outoina ja epäoikeudenmukaisina pidettyihin leikkauskohteisiin.

Veikko Pöyhönen (HS Mielipide 13.3.) totesi osuvasti hallituksen leikkaavan sieltä, mistä se on helpointa. Leikkuupuimuri näyttääkin jättävän lyhintä sänkeä sinne, missä vilja alkaa olla jo laossa muutenkin.

75 vuotta täyttäneiden vammaisten elopellon sato näyttää haluttaessa niin niukalta, ettei haittaa, vaikka vaihtaisi leikkurin jyräksi ja lanaisi kyseisen ryhmän kokonaan vammaispalvelulain suojan ulkopuolelle. Sitten voi hallitusvallan tavoin hurskastella, ettei heistä toki kokonaan tehdä lainsuojattomia, kun sosiaalilainsäädäntö sentään jättää kyseisen ryhmän oikeuksien toteutumisen kunnallisen harkinnan varaan. Sehän on tunnetusti aina pitänyt kaikkien, myös ikääntyneiden vammaisten puolta!

75 vuotta ohittaneiden vammaisten aseman radikaali heikentäminen ei koske ainoastaan heitä, vaan myös heidän huollostaan kotioloissa vastaavia omaishoitajia. Miten hallituksen aikanaan korostama omaishoitajien aseman parantaminen voi toteutua, jos hoidettavien oikeuksia ja turvaa samalla koverretaan?

Omaishoitajat vastaavat monesti vaikeasti vammautuneiden iäkkäiden omaistensa hoidosta oman jaksamisensa äärirajoilla. Ei voi olla epäilystä siitä, että omaishoitajien asema väistämättä kurjistuu hoidettavien oikeuksien kaventumisen seurauksena.

Suomen hallitukset ja eduskunta ovat 1900-luvulla käyneet pitkän kamppailun jyrätäkseen ruotiukkoyhteiskunnan vaivaistaloineen. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan soisi puntaroivan, ovatko vammaispalvelulain muutoshankkeet ikäsyrjintää ja sellaisina perustuslain vastaisia.

Juha Seppo

emeritusprofessori, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat