Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkerahastot halutaan pitää poissa eläkeläisten ulottuvilta

Eläkkeiden suhteellinen supistuminen samalla, kun eläkeläisten määrä kasvaa, vaikuttaa erittäin kielteisesti tulevaan kasvuun Suomessa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Anna-Maija Kuuskoski (HS Mielipide 17.3.) puolustaa Jaakko Kianderia ja kumppaneita, joiden mielestä nykyinen taitettu indeksi on oikeudenmukainen eläkeläisille. Vastakkain asetetaan ne eläkeläiset, jotka eivät kuulu taitetun indeksin piiriin, ja muut, jotka ovat ahneita ja hyväosaisia. Jälkimmäisille oikeastaan riittäisi vain tasaeläke.

Suomalainen hyvinvointivaltio on perustunut ajatukseen, että se turvaa kohtuullisessa määrin saavutetun elintason ja toisaalta pitää huolen siitä, ettei kukaan putoa kokonaan pois turvan piiristä. Niinpä meillä on takuueläke, jota nostetaan, jottei se jää jälkeen yleisestä tulotason kehityksestä.

Ansioeläkkeet taas riippuvat aikaisemmasta tulotasosta, joten eläkkeelle siirtyjälle on taattu entisen tulotason säilyminen olettaen, että hänen kulunsa eläkkeelle siirtyessä myös jonkin verran laskevat (mikä ei ikävä kyllä juuri pidä paikkaansa). Aikaisemmin tämä koski myös myöhempää eläkkeen kehitystä niin, että se suurin piirtein piti pintansa myös tulotason noustessa. Nyt näin ei ole: eläkeläinen jää hitaasti mutta varmasti jälkeen aikaisemmasta tulotasostaan.

Hyvinvointivaltio takasi siis saavutetun tulotason etuuksien puolella, muutamin poikkeuksin. Tämän periaatteen tarkoitus on, että kaikki kuuluvat turvan piiriin ja että myös hyvätuloiset ovat valmiita maksamaan järjestelmästä – toisin kuin tilanteessa, jossa turva kohdistuu vain todella huono-osaisiin. Tällöin hyväosaiset eivät halua maksaa, ja järjestelmä rapistuu nopeasti. Näin on käynyt vaikkapa Yhdysvalloissa.

Myös Suomessa hyväosaisten halukkuus maksaa veroja on merkittävästi vähentynyt. Itse asiassa on tapahtunut niin onnettomasti, että todella pienituloiset ja todella suurituloiset on vapautettu maksamasta edes tulojensa mukaista osuutta veroista. Näin ajatus solidaarisesta verojen maksusta on hävinnyt.

Ne kirjoittajat, jotka ovat innokkaasti puolustaneet nykyistä taitettua indeksiä, ovat usein juuri niitä, jotka ovat melko varmasti pitäneet huolen siitä, ettei heidän ansiotasonsa putoa dramaattisesti, kun he siirtyvät eläkkeelle.

Vielä ikävämpää on, että kirjoittajat esittävät huolettomasti väitteitä 30–40 vuoden ajalle. Nämä väitteet eivät aivan varmasti pidä paikkaansa, koska niissä ei ole otettu huomioon minkäänlaisia kerrannaisvaikutuksia (puhumattakaan nyt siitä, että tulevaisuus on hyvin epävarma juuri nyt).

Esimerkiksi eläkkeiden suhteellinen supistuminen samalla, kun eläkeläisten määrä kasvaa, vaikuttaa erittäin kielteisesti tulevaan kasvuun Suomessa. Ja voisi olla niin, että reilumpi indeksi myös tekisi mahdolliseksi sen, että eläkeläiset maksavat omat kulunsa eikä valtio joudu maksamaan niitä suoraan. Toisin sanoen oikeudenmukaisempi indeksi olisi jopa suoraa valtion menojen säästöä.

Anna-Maija Kuuskoskea ei voine syyttää siitä, että hän puolustaa ylisuurten rahastojen päällä istumista, mutta näyttää kyllä siltä, että nämä Eläketurvakeskuksen ja eläkevakuutusyhtiöiden niin sanotut asiantuntijat ovat liikkeellä ennen kaikkea siksi, jotta eläkerahastot pidettäisiin poissa eläkeläisten ulottuvilta.

J P Roos

sosiaalipolitiikan professori emeritus, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat