Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vain hallituksella on kokonaisvastuu taloudesta

Pahin ja demokratian kannalta häpeällisin vaihtoehto on, että hallitus luovuttaa liiaksi valtaansa etujärjestöille ja jää saamattomuuden tilaan itsenäisyyden juhlavuoden lähestyessä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Medialla ei aiheita puutu, kun se kritisoi hallituksen yksittäisiä säästötoimia. Niitä pidetään väärin kohdennettuina, epäoikeudenmukaisina ja eriarvoisuutta lisäävinä. Kokonaistaloudellinen tausta jää usein huomiotta, vaikka yksittäiset ministerit yrittävätkin perustella heidän vastuulleen tulleita ikäviä toimenpiteitä. Kukaan ei kai ole voinut uskoa, että yli varojen elämisestä ja velkaantumisesta seuraisi jotain hyvää.

Ikävintä tässä on, että menokarsinta ei yksin riitä nostamaan maata kasvu-uralle, kun maan ulkoinen kilpailukyky on kuralla. Tästä syystä edellisten hallitusten säästötoimenpiteet ovat jääneet pitkälti tuloksettomiksi. Pysyvämpää merkitystä olisi ollut julkisen sektorin rakenneuudistuksilla, jos niitä olisi saatu aikaan. Tilanne olisi myös korjaantunut, jos tuloratkaisut olisi sopeutettu kansantalouden alentuneeseen suorituskykyyn.

Hallitus ei voi luopua kilpailukykyä, talouskasvua, työllisyyttä ja valtion velkaantumista koskevista tavoitteistaan ilman, että siitä tulee ikäviä seurauksia kansallisen päätösvallan ja ulkomaisen velan potentiaalisten korkokustannusten osalta.

Pahin ja demokratian kannalta häpeällisin vaihtoehto on, että hallitus luovuttaa valtaansa etujärjestöille ja jää saamattomuuden tilaan itsenäisyyden juhlavuoden lähestyessä.

Hallituksella on vielä riittävästi aikaa tarvittavien päätösten aikaansaamiseksi joko sopimalla tai lainsäädäntövallalla. Se on valittu yhteisen hyvän toteuttamiseksi, ja hallitusta tulisi kaikkien vastuullisten piirien tukea.

Jos hallitus tekee vääriä valintoja, virheet ovat yleensä korjattavissa, kuten joitakin kertoja on tapahtunutkin. Seuraava haaste on päättää tulevien vuosien menokehyksistä huhtikuussa siten, että ne ulkomailtakin katsoen vievät Suomea uskottavalla tavalla kohti taloustavoitteiden saavuttamista.

Juhani Korpela

entinen budjettipäällikkö, Espoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat