Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valinnanvapaus lisää ihmisten yhdenvertaisuutta sote-palveluissa

Sote-uudistus ottaa valinnanvapauden myötä suuren askeleen eteenpäin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Tuula Haatainen (sd) tyrmäsi hallituksen esittämän sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapausuudistuksen kommentoidessaan professori Mats Brommelsin johtaman työryhmän esitystä (HS 16.3.). Haataisen mukaan valinnanvapaus johtaisi kaaokseen.

Ihmisten kannalta on tärkeää, että valinnanvapaudesta käydään keskustelua. Sdp ja Haatainen tyrmäävät koko valinnanvapauden joko tahallisen väärinymmärryksen tai puutteellisten tietojen perusteella.

Toisin kuin Haatainen väittää, valinnanvapaus ei Ruotsissa ole johtanut kaaokseen tai palvelujen laadun heikentymiseen. Päinvastoin Ruotsissa yksikään puolue ei sitä vastusta, sillä ihmiset ovat ottaneet vapaan valinnan omakseen. Valinnanvapautta on Ruotsissa tämän seurauksena laajennettu peruspalveluista erikoissairaanhoitoon.

Valinnanvapauden ydin on palvelujen laadun kehittäminen ihmisen näkökulmasta ja jonojen lyhentyminen. Valinnanvapaus on askel kohti eurooppalaisia käytäntöjä, joissa ihmisten valinnanmahdollisuus on arkipäivää.

Valinnanvapauden laajentamisen lähtökohta on se, että valtiovalta vastaa sote-palveluista. Julkinen valta määrittelisi valittavissa olevat palvelut, ehdot ja laatukriteerit, joita noudattavat julkiset, yritykset sekä kolmannen sektorin toimijat voivat toimia palveluntuottajana. Korvausten taso ja kustannusten kokonaismäärä ovat julkisen vallan päätettävissä.

Valinnan tekisi palveluja käyttävä ihminen, ja julkinen veroraha seuraa mukana. Käyttäjän asiakasmaksut ovat samat riippumatta tuottajasta.

Kelan tuoreessa tutkimuksessa on osoitettu, että kansainvälisesti valinnanvapaudella on myönteisiä vaikutuksia palvelujen käyttäjälle.

On kestämätöntä ripustautua vanhoihin rakenteisiin. Sote-uudistus tehdään siksi, että saadaan muutos. Tätä muutosta Sdp nyt haluaa jarruttaa tarjoamatta tilalle vaihtoehtoa.

Sote-uudistus ottaa valinnanvapauden myötä suuren askeleen eteenpäin. Valinnanvapauden laajentaminen on loikka pois järjestelmäkeskeisyydestä kohti ihmisten osallisuutta ja mahdollisuutta vaikuttaa käyttämiinsä palveluihin riippumatta rahapussin paksuudesta. Se on myös täsmätoimi tuoda julkisin varoin tuotetut sote-palvelut yhdenvertaisesti jokaiselle suomalaiselle.

Sari Sarkomaa

kansanedustaja (kok), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat