Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni viljelijä sairastuu työuupumukseen

Maatalousyrittäjän työ on usein yksinäistä, eikä yrittäjällä useinkaan ei ole tukenaan perinteistä turvaverkkoa eli työyhteisöä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ulkomaansivujen jutussa (HS 15.3.) kerrottiin maatalousyrittäjien talousahdingosta Euroopassa. Kirjoituksessa tuotiin esiin ranskalaisten maatalousyrittäjien korkeat itsemurhatilastot.

Maatalousyrittäjän työ on usein yksinäistä. Kun yrittäjällä ei ole tukenaan perinteistä turvaverkkoa eli työyhteisöä, jossa työuupumuksen tai masennuksen merkkeihin pystyttäisiin reagoimaan työsuojelullisin keinoin, jaksamisesta huolehtiminen jää omalle vastuulle.

Kiireisen ja kuormittavan työn keskellä yrittäjä ei välttämättä osaa reagoida riittävän ajoissa työuupumuksen merkkeihin. Uupunut tai masentunut ei myöskään välttämättä osaa tai jaksa hakea itselleen apua.

Mela, MTK:n liitot ja erilaiset hanketoimijat kehittivät muutamia vuosia sitten varhaisen välittämisen mallin yrittäjien tueksi. Mallin ajatuksena on, että jos maatiloilla vieraileva ulkopuolinen henkilö havaitsee yrittäjän jaksamisongelmat, hänellä olisi rohkeutta ja osaamista puuttua tilanteeseen ja ohjata yrittäjää avun piiriin. Varhainen välittäminen on tärkeää etenkin nyt, kun moni maatalousyrittäjä painii talousvaikeuksissa. Eurojen vähetessä henkinen kuormitus kasvaa ja alttius uupumukseen tai masennukseen lisääntyy.

On hyvä huomata, että usein myös eläinsuojelurikkomuksissa on ollut taustalla yrittäjän vakava työuupumus. Siksi varhainen välittäminen ei tue pelkästään yrittäjiä vaan auttaa myös turvaamaan eläinten hyvinvointia.

Varhaisen välittämisen mallista pitäisi tulla pysyvä ja luonteva toimintatapa maatalousyrittäjien sidosryhmille ja yhteistyökumppaneille.

Pirjo Saari

tiiminvetäjä, työhyvinvointiasiat

Päivi Wallin

yksikönpäällikkö

Maatalousyrittäjien eläkelaitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat