Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nimimerkki Nurkkaan ajettu: Uusi parisuhde vei minut köyhyysloukkuun

Yksinhuoltaja-opiskelijana jäin tukien ulkopuolelle, sillä pienituloinen uusi mieheni katsotaan velvolliseksi elättämään minut, lapseni ja entinen perheensä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kaksi vuotta sitten minut irtisanottiin 14 vuotta kestäneestä vakituisesta työstäni taloudellisista ja tuotannollisista syistä. Vuotta aiemmin olin kokenut avioeron.

Kolmen lapsen yksinhuoltajana olen opiskellut uuteen ammattiin ansiosidonnaisen päivärahan turvin, sillä entinen toimiala ei enää työllistänyt. Olen nyt opiskellut tiiviiseen tahtiin kaksi vuotta. Neljän vuoden tutkintoni on loppusuoralla. Ansiosidonnainen päiväraha päättyi joulukuussa.

Uusi (pienituloinen) miesystäväni muutti meille. Hän maksaa ulosoton kautta elatusmaksuja kahdesta lapsestaan. Juuri nyt olisin tarvinnut yhteiskunnan apua. Vaan mitä tapahtuikaan?

Kelasta tuli kirje, jossa kerrottiin, että yksinhuoltajakorotukset peritään takautuvasti takaisin. Sosiaalitoimi ei myönnä tukea, enkä saa asumistukeakaan. Työmarkkinatukeen en ole oikeutettu, sillä olen päätoiminen opiskelija.

Kaikki tämä siksi, että miesystäväni muutti meille. Hänet katsotaan velvolliseksi elättämään minut, lapseni ja entinen perheensä. Käytännössä tämä ei onnistu. Yksinkertainen laskutoimitus todistaa sen mahdottomaksi. Ulosoton ja työmatkojen jälkeen miehelleni ei jää käteen edes asumiseen tarvittavaa rahaa. Minulla ei ole muita tuloja kuin opintotuki ja minimielatusapu. Sosiaalitoimi velvoitti minut ottamaan opintolainaa.

Olemme köyhyysloukussa. Yhteiskunnan mielestä mieheni on velvollinen elättämään molemmat perheet, mutta velkoja ja realiteetteja ei oteta huomioon. Itse aion päästä takaisin työelämään, mutta opiskelun loppuun saattaminen näiden taloudellisten paineiden keskellä on miltei mahdotonta.

Nurkkaan ajettu

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat