Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mistä löytäisimme suomalaisuuden idean?

Mitä tulee hyvinvointivaltion jälkeen?

Mielipide
 
Helsingin Sanomat
Adam Korpak
Kuva: Adam Korpak

Henkka Hyppönen kyseli kolumnissaan (HS 15.3.) suomalaisuuden ideaa. Sellaista, joka kantaisi meitä yli kriisien tulevaisuuteen. Hän totesi, että itsenäistymisen jälkeen riitti ensin itsenäisyys, sitten sen puolustaminen sodissa ja sotakorvausten maksaminen.

1930-luvulla syntyneenä ja 1940-luvulla kasvaneena koin nuo vaiheet tavallaan ulkopuolisena, koska ne olivat aikuisten murheita. Köyhän perheen lapsena ja 1950-luvulla sosiaalipolitiikkaa opiskelleena sanoisin, että seuranneet vuosikymmenet suomalaisten yhteinen tavoite oli hyvinvointivaltio. Nyt kysymys on siitä, mitä tulee hyvinvointivaltion jälkeen.

Hyvinvointivaltion idea lähti Britanniasta. Siellä lordi Beveridge pelkäsi, että jollei sodasta palaaville keksitä tekemistä ja tulevaisuudenuskoa, he voivat langeta sosialismin kannattajiksi. Kurjuus synnyttää vihaa, oli hänen mottonsa.

Täystyöllisyys ja sosiaalipoliittiset tulonsiirrot tulivat tavoitteiksi laajalti Euroopassa ja muuallakin. Suomi nousi vuosikymmenten aikana suorastaan mallimaaksi, vaikka täystyöllisyydestä usein jouduttiin tinkimään.

Itse kiivailin tv-toimittajana sosiaalisen ja taloudellisen tasa-arvon puolesta pitkälle 1970-luvulle.

Vähitellen kuitenkin huomasin, että pelkästään aineellisen elintason nousu ei voinut olla idea eikä ideologia.

Innostuin utopioista ja vaihtoehtoisista tulevaisuudenkuvista. Tarjoilin televisiossakin mahdollisuutta hypätä pois kapitalismin junasta tai ajatusta liittyä yksityisomaisuudesta luopuvan yhteisön jäseneksi. Energian ja raaka-aineiden rajallisuus, saastuminen ja kehitysmaiden ongelmat alkoivat hallita tulevaisuudennäkymiä.

Hyvinvointivaltio murenee siksikin, että kilpaileva ideologia, sosialismi, puuttuu. Vanhan miehen on vaikea keksiä uusia ideoita ja unelmia senkin takia, että uudet sukupolvet puhuvat outoa kieltä ja omituisista asioista. Aikani ihmettelin, mitä on kasari – siis muuta kuin kattila. Nyt tiedän, että kasareita ovat 1980-luvulla kasvaneet – minua noin 40 vuotta nuoremmat, jotka nyt kärsivät keski-iän vaivoja. En kuitenkaan usko, että suomalaisuuden idea voisi olla digitalisointi tai robotointi, tai että Facebook voisi olla parempi kuin face-to-face, kasvoista kasvoihin katsominen.

Ellemme muuta keksi, voimmehan ruveta kiinalaisten suosikkituristimaaksi. Tiedetäänhän, että turistien silmissä alkuasukkaat köyhyydestään huolimatta näyttävät onnellisilta.

Ossi Hiisiö

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat