Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ahneus ja ylpeys pohjustavat muita syntejä

On surullista, jos syntikeskustelu kääntyy sekin yhteiskunnallisen arvostelun välineeksi erityisesti niitä vastaan, joilla on ennestään vaikeaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

On aika puhua synnistä, sanoi piispa Irja Askola (HS Sunnuntai 13.3.). Sinänsä kiintoisassa haastattelussa hän ohitti ahneuden synnin melko ohimennen.

Yhteiskunnan eriarvoisuus on lisääntynyt, mutta menestyneiden ahneus ei tunnu laantuvan. Hyväosaiset näkevät köyhyyden usein itse aiheutettuna, kuten taannoin luimme tämän lehden palstoilla. Omalla ahneudella ei ole mitään yhteyttä siihen, että toisilla menee huonosti. Onko näin?

Kun turvattomuus ja epävarmuus ihmisyhteisöissä kasvavat, käymme luontaisesti epäluuloisemmiksi toisia kohtaan. Vihapuhe ei johdu ylpeydestä ja kateudesta vaan kärsimyksestä, usein pelokkuudesta. Taloudellisesta turvattomuudesta kärsivien osuus on kasvanut jyrkästi.

Nekin, jotka juuri nyt pärjäävät, ovat huolissaan tulevasta työllisyydestään, eri tukien leikkauksista ja julkisten palveluiden kustannusten siirtymisestä lisääntyvästi myös vähäosaisille. Ne, jotka ovat sitoutuneet työn henkiseen sisältöön rahan tuottamisen sijaan, joutuvat painimaan vaikeiden eettisten päätösten kanssa (Kansalliskirjaston johtaja Kai Ekholm 1.3.).

Kateus voi olla myös tervettä yhteisön epäoikeudenmukaisuuden tunnistamista, ja viha voi olla hyödyllisen korjaavan toiminnan käyttövoima. On yhteisellä vastuullamme, että yhteiskunta tarjoaa näille edelleen viisaita ja rakentavia ilmaisun ja vaikuttamisen kanavia. Niin sanotun vihapuheen lisääntyminen voi olla yhteydessä tilanteeseen, jossa kasvava joukko pettyy äänestämällä yritetyn muutoksen toteutumiseen. Se ei kuitenkaan ole rakentavaa.

Ylpeys näkyy muun muassa joukkoviestinten suosimina selviytymistarinoina, joissa kuvataan henkilöitä, jotka ovat nousseet niin sanotuista vaikeista olosuhteista ja silti menestyneet taloudellisesti. Taustalla on kuitenkin yleensä kehitystä tukeneita, henkilöstä itsestään riippumattomia tekijöitä. Myös syövästä toipuminen – sinänsä hyvin iloinen asia – tuntuu kääntyvän joukkoviestimissä ylpeyden aiheeksi, henkilökohtaiseksi onnistumiseksi.

Miltä näiden tarinoiden lukeminen mahtaa tuntua niistä, joiden lähiomainen on menehtynyt syöpään – ei elämänhalun puutteen vaan biologisten tosiasioiden vääjäämättömyyden vuoksi?

”Kaikki on itsestä kiinni” -ajattelua ei tue mikään saatavilla oleva tieto lääketieteen tai psykologian alalla. Se ei tarkoita, ettei paljonkin voisi ponnistella rakentaakseen hyvää elämää erilaisista lähtökohdista, mutta monet rajoitukset ovat silti hyvin todellisia. Toisten ylpeys lannistaa vaikeuksissa olevia lisää.

On surullista, jos syntikeskustelu kääntyy sekin yhteiskunnallisen arvostelun välineeksi erityisesti niitä vastaan, joilla on ennestään vaikeaa. Se vaara on olemassa. Emme tarvitse julkiseen keskusteluun uusia leimaavia sanoja omien näkemysten ja valintojen oikeuttamiseksi.

Mikä olisi kaiken huomioiden nyt kohtuullista, tasapuolista, riittävää – meille jokaiselle, ei vain toisille? Ja kenellä on oikeus määritellä se?

Suvi Laukkanen

lääkäri, psykoterapeutti

Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat