Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kohtuullisuutta sakotukseen

Yleisen rikosoikeudellisen periaatteen mukaan rangaistuksen on oltava rangaistavaan tekoon nähden kohtuullinen.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Eduskunnan lakivaliokunta pohtii parhaillaan, miten suhtautua hallituksen esitykseen rangaistusmääräys- ja rikesakkojen korottamisesta. Samaan aikaan poliisi harkitsee ylinopeusrikkomusten puuttumiskynnysten alentamista. Tavoitteena on kasvattaa valtion sakkotuloja toivoen, että kansalaiset entiseen tapaan syyllistyisivät ylinopeusrikkomuksiin. Tämä ei ole hyväksyttävä lainsäädäntötavoite.

Ylinopeusrikkomusten valvonta on helppoa: asennetaan automaattikamera tien poskeen ja aina, kun lähestyvän ajoneuvon nopeus ylittää tietyn nopeuden, valo välähtää ja kamera kuvaa auton. Ajoneuvon haltijalle lähetetään ehdollinen rikesakko, ehdotuksen mukaan enimmillään 285 euroa. Yli 20 km/h:n ylityksissä sakolla ei ole ylärajaa.

Sakon voi tietysti välttää, kun ei aja ylinopeutta. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Kameroita on usein alamäessä, jossa ajoneuvon nopeus ilman jarrutusta ylittää sallitun nopeuden.

Liikenneympäristö ei aina tue nopeusrajoitusta, ja kuljettaja saattaa ylittää sallitun nopeuden aivan vahingossa esimerkiksi nopeusrajoitusten vaihtuessa. Oma lukunsa ovat tietyömaiden rajoitukset silloin, kun siellä ei tehdä tietöitä. Tienpitäjä voi myös alentaa nopeusrajoituksia tien huonoon kuntoon vedoten. Toistuvista rikkomuksista seuraa niiden vakavuudesta riippumatta normaalielämää huomattavasti rajoittava ajokielto.

Yleisen rikosoikeudellisen periaatteen mukaan rangaistuksen on oltava rangaistavaan tekoon nähden kohtuullinen (Euroopan unionin perusoikeusasiakirja). Suhteellisuusperiaatteen mukaisesti rangaistuksen pitäisi olla myös sitä ankarampi, mitä moitittavampi teko on. Tämä ei toteudu alemmilla tuloluokilla, sillä yli 20 km/h:n ylinopeuksista päiväsakkoina määrättävä seuraamus korotetaan tarvittaessa ylimpään rikesakkoon, ja näin muodostuu laaja, niin sanotun muuttumattoman sakon alue. Muiden liikennerikkomusten osalta niin ei tehdä, minkä vuoksi esimerkiksi tyypillinen seuraamus punaista liikennevaloa päin ajamisesta voisi 9 euron päiväsakkoina jäädä huomattavasti 16 km/h:n ylinopeudesta määrättävää rikesakkoa pienemmäksi.

Sakkojen rahamääriin voidaan tietenkin tehdä inflaatiokorotuksia, eikä viime syksynä päätettyä rikesakkojen korotusta siten ole välttämättä peruttava. Oikeudenmukainen liikennerikkomusten seuraamusjärjestelmä edellyttää kuitenkin kokonaisuudistusta, jossa yhteydessä kiinteiden rikesakkojen käyttöaluetta laajennettaisiin ja otettaisiin käyttöön rikkomusten vakavuudet huomioon ottava virhepistejärjestelmä. Ulkomaiset esimerkit osoittavat tieliikenteen olevan turvallisempaa lievemmilläkin sakoilla.

Risto Tuori

asianajaja, oikeustieteen lisensiaatti

puheenjohtaja, Liikenneoikeusyhdistys ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat