Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nuorten seksuaaliterveyttä ei edistetä vain reseptein

Nuorille tulee kertoa erilaisista seksitavoista ja niihin liittyvistä seksitautiriskeistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin kaupunkia vaaditaan kuntalaisaloitteessa tarjoamaan ilmainen ehkäisy nuorille. Seksuaaliterveyden asiantuntijaorganisaationa Hiv-tukikeskus puoltaa aloitetta muutamin huomioin.

Olemme huolissamme seksitautitartuntojen määrän kasvusta. Suurin osa tartunnoista todetaan Husin alueella ja erityisesti nuorilla tai nuorilla aikuisilla. Vuonna 2015 todettiin 13 569 klamydiatartuntaa, mikä on yli 300 tartuntaa edellisvuotta enemmän. Myös tippuri- ja kuppatartuntojen määrä on kasvanut viime vuosina. Hiv-tartuntojen määrä on ollut hitaassa kasvussa. Tippuri-, kuppa- ja hiv-tartunnoista suhteellisesti suurin osuus on tullut miesten välisessä seksissä.

Hormonaalisen ehkäisyn tarjoaminen on tärkeää mutta riittämätöntä. Raskaudenkeskeytysten määrä on ollut koko 2000-luvun laskussa, mutta seksitautitartunnat lisääntyvät vuosittain. Hormonaalinen ehkäisy ei suojaa seksitaudeilta, eivätkä kaikki nuoret tarvitse raskaudenehkäisyä. Hormonien haittavaikutuksista tulisi puhua avoimesti, jotta nuoret voisivat tehdä tietoisen ja itsenäisen päätöksen ehkäisymenetelmän valinnassa.

Ensisijaista on ottaa huomioon nuorten yksilöllisyys ja seksuaalisuuden moninaisuus. Nuorille tulee kertoa erilaisista seksitavoista ja niihin liittyvistä seksitautiriskeistä. Seksitaudit tarttuvat myös suuseksissä ja erityisesti anaaliseksissä. Molemmat ovat yleisiä seksitapoja, mutta nuoret eivät saa niistä juurikaan tietoa. Kondominkäytössä tarvitaan ohjeita ja tietoa käyttöön mahdollisesti liittyvistä haasteista. Kondomien pitäisi olla nuorille maksuttomia ja niiden saatavuuteen tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Seksuaalikasvatusta ja -terveysneuvontaa tulisi tehostaa. Näin varmistetaan, että nuoret osaavat valita oikean ehkäisymenetelmän ja käyttää sitä oikein.

Veera Leppänen

nuorten seksuaaliterveyden edistämistyön suunnittelija

Hiv-tukikeskus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat