Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä on se visio, jota kohti tahdomme suomalaisina yhdessä kulkea?

Minulle suomalainen yhteiskunta näyttää heijastaneen pitkään ihmisten kokemaa yhteisöllisyyttä ja kanssaihmisistä välittämistä.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

On kiinnostavaa, kuinka erilaisen perspektiivin Suomesta saa etäältä ulkomailta katsoessa. Kauempaa havaitsee kenties paremmin suuren mittakaavan ja yhteiskunnan mahdollisen kehityssuunnan, vaikka samalla jokapäiväinen kosketus suomalaisiin ihmisiin jää uupumaan.

Keskustellessani ulkomailla ihmisten kanssa minut on yllättänyt se arvostus, jota Suomea kohtaan lähes poikkeuksetta osoitetaan. Yllättävän siitä on tehnyt se vilpittömyys, jolla kohtaamani ihmiset ovat tämän arvostuksen tuoneet esiin. Suomessa eläessäni olen kokenut, että yleinen ilmapiiri viestittää usein tarpeesta katsoa muita ylöspäin, ottaa toisista auktoriteetteja sekä sivuuttaa omia saavutuksiamme ja ainutlaatuisuuttamme – kumpaakaan faktapohjaisesti arvostamatta.

Väkisinkin herää kysymys, mikä on se yhteinen visio, jota kohti suomalaisina tahdomme yhdessä kulkea ja jota yksilöinä haluamme jokapäiväisessä elämässämme toteuttaa. Onko sitä?

Yhteiskunta peilaa meille yhteistä tarinaa suhteestamme toisiimme, hieman kuten organisaatiot hedelmineen kertovat niistä arvoista ja mielen sisällöistä, jotka ovat ne luoneet ja jotka niihin jatkuvasti vaikuttavat. Minulle suomalainen yhteiskunta näyttää heijastaneen pitkään ihmisten kokemaa yhteisöllisyyttä ja kanssaihmisistä välittämistä. Kuinka paljon sitä on meissä jokaisessa vielä jäljellä? Ja onko se meille tärkeää?

Tunnistan nämä molemmat tärkeiksi arvoiksi. Samaan viittaa muun muassa Maslowin tarvehierarkia ihmisen primitiivisimpien selviytymispelkojen yläpuolella. Koen, että yksilön sisäisestä vapaudesta kumpuava huolenpito toisista ja yhteisestä mahdollistaa sen, että voimme liikkua tarvehierarkiassa yhä ylemmäs alatasojen jatkuvan kyntämisen sijaan. Tähän tukevaa kehityssuuntaa peilaavat esimerkiksi myös lukuisat kansalaisyhteiskuntamme tuotokset aina Ravintolapäivästä ja Uusia ystäviä -someryhmästä alkaen.

Kun olen rehellinen itseäni kohtaan, huomaan usein myös oman vajavaisuuteni elää nämä arvot todeksi. Ehdollistumat, syvälle juurtuneet pelot sekä uskomukset ja epävarmuus ovat syitä, joita tälle vajavaisuudelle voin itsestäni löytää. Niistä huolimatta pyrin ihmiskohtaamisissani rakentamaan yhteyden keskinäisen vastakkainasettelun sijaan.

Vastuu muutoksesta on jokaisella yksilönä – ilman sitä muutos ei voi peilautua ulkopuolellemme yhteiskuntaan ja keskinäisiin suhteisiimme. Kysynkin: mikä on sinulle todella tärkeää? Entä mikä rajoittaa sinua elämästä näitä asioita todeksi päivittäisessä elämässäsi?

Risto Heikkinen

Jerusalem, Israel

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat