Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olemme suuren murroksen kynnyksellä

Historiallisen murroksen edessä ei riitä perinteinen talouspolitiikka, vaan tarvitaan voimallista innovaatiopolitiikkaa.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen hallituksen lähestymistapaa taloudellisten ongelmiemme ratkaisemiseksi voi pitää riittämättömänä. Miksi?

Käynnissä on laaja teknologinen murros. Esimerkkinä tästä voi pitää sitä, että vastikään eteläkorealainen go-mestari Lee Sedol hävisi go-peliotteluiden sarjan Googlen ohjelmalle (HS Kulttuuri 18.3.). Tietotekniikan kehityksessä ollaan siirtymässä uuteen vaiheeseen.

Peliohjelman menestys perustuu koneoppimiseen ja hahmontunnistukseen. Koneiden kasvanut muisti- ja laskentateho sekä saatavilla olevien tietoaineistojen suuruus ovat tehneet tutkijoiden laskennallisista menetelmistä tekoälyn kehityksen perustan.

Go-peli vaatii monimutkaista tilanteiden hahmottamista, oppimista ja intuitiota. Näitä ihmisen kykyjä voidaan mallintaa yhä laajemmin.

Suomen hallitus yrittää ratkoa velkaantumisongelmaa ja lisätä kilpailukykyä alentamalla palkkakustannuksia. Keino on riittämätön. Ihmistyötä korvautuu nopeasti muutaman tulevan hallituskauden aikana. Historiallisen murroksen edessä ei riitä perinteinen talouspolitiikka, vaan tarvitaan voimallista innovaatiopolitiikkaa.

Aikoinaan koneet auttoivat siinä, että ihmiset pääsivät eroon monista fyysisesti raskaista töistä. Fyysistä voimaa edustavien koneiden rinnalle on tulossa luovia, intuitiivisia ja ongelmia ratkovia koneita. Ihmiskunta on muutoksen kynnyksellä.

Oikein johdettuna muutos voi olla siunauksellinen.

Monen perinteisen toimialan tuottavuutta ja kilpailukykyä voidaan edistää uusien teknologioiden avulla. Suomi on ollut alueen tutkimuksessa yksi maailman johtavia keskuksia jo vuosikymmeniä. Töitä riittää oppivien koneiden hyödyntämisessä, rakentamisessa, ohjaamisessa ja huoltamisessa. Työn tuottavuus kasvaa, kun ihmisen ja koneen työnjako rakennetaan uudelta pohjalta.

Jotta muutokset eivät pääsisi yllättämään sisällöllään ja laajuudellaan päätöksentekijöitä, hallitukseen olisi hyvä nimittää tiede-, teknologia- ja innovaatioministerit. Hyvälaatuiseen päätöksentekoon ja uusia mahdollisuuksia luovaan tutkimukseen on syytä panostaa.

Timo Honkela

professori, Helsingin yliopiston

digitaalisten aineistojen tutkimus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat