Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Indeksikikkailuun ei pidä nyt ryhtyä

Palkat eivät taida nousta ensi vuonna lainkaan. Tässä tilanteessa senioriliikkeen vaatimus anteliaammasta eläkeindeksistä näyttäytyy ikävä kyllä kohtuuttomana ahneutena.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Emeritusprofessori J P Roos kirjoitti (HS Mielipide 19.3.) taitetusta eläkeindeksistä. Hänen kantansa ei tullut selvästi esille, mutta luullakseni hän kannattaa eläkkeiden kehityksen sitomista ansiotasoindeksiin.

On monia seikkoja, joiden vuoksi en nyt kannata eläkeläisten tulojen lisäystä indeksikikkailulla. Se ei edes antaisi mitään vuonna 2017.

Ensi vuoden alusta tulee voimaan työeläkeuudistus, jonka rahoitus on arvioitu voitavan hoitaa nykyisellä eläkemaksutasolla useamman vuoden ajan. Siirtyminen hövelimpään eläkeindeksiin järkyttäisi rahoituspohjan kestävyyttä.

Kilpailukykysopimuksessa vyörytetään TyEL-maksun ja työttömyysvakuutusmaksun kustannuksia työnantajilta palkansaajille yhteensä 2,05 prosenttiyksikköä. Palkat eivät taida nousta ensi vuonna lainkaan. Tässä tilanteessa senioriliikkeen vaatimus anteliaammasta eläkeindeksistä näyttäytyy ikävä kyllä kohtuuttomana ahneutena. Eläkejärjestelmässä on muitakin painavia intressejä – esimerkiksi työeläkemaksuja maksavan aktiiviväestön ja yritysten intressit.

Taitettu indeksi on painotettu niin, että se turvaa eläkkeen ostovoiman säilymisen. Me nykyiset eläkeläiset olemme saaneet etuutemme pienemmällä omavastuuosuudella kuin nuoret ikäluokat.

Roosin loppukaneetti oli käsittämätön. Hän nimitteli Eläketurvakeskuksen ja eläkevakuutusyhtiöiden spesialisteja ”niin sanotuiksi asiantuntijoiksi”, jotka ”ovat liikkeellä ennen kaikkea siksi, jotta eläkerahastot pidettäisiin poissa eläkeläisten ulottuvilta”.

Yksityisellä sektorilla eläkemeno alkaa olla suurempi kuin tulot, joten rahoitusvaje katetaan eläkerahastojen sijoitustuotoilla. Asia on siis päinvastoin kuin Roos väitti. Valtion eläkkeistä vastaisi viime kädessä valtio, jos Valtion Eläkerahasto ehtyisi. Tätä tosin ei ole näköpiirissä.

Ilkka Alava

yhteiskuntatieteiden maisteri

eläkeläinen, Porvoo

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat