Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläiset voisivat työllistää

Nuoret tarvitsevat ennen kaikkea työtä, josta tulevaa eläkettä sitten maksetaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaalipolitiikan emeritusprofessori J P Roos totesi (HS Mielipide 19.3.), että oikeudenmukaisempi eläkeindeksi säästäisi valtion menoja.

Tämä on totta. Viime laman mainingeissa eläkeindeksi muutettiin taitetuksi indeksiksi, jossa hintojen osuus on 80 prosenttia ja palkkojen 20 prosenttia.

Tämä on johtanut eläkeläisten suhteelliseen köyhtymiseen. Eläkeläinen ei pysty ostamaan palveluja, vaikka moni niitä kipeästi kaipaa. Ei tarvitse olla suurikaan vaiva, kun ihminen tarvitsee apua. Kun huippaa, harva uskaltautuu ikkunanpesuun, tai kun polvi ja lonkka vaivaavat, on tarpeen palkata yritys siivoamaan kerran pari kuussa.

Eläkeläiset tarvitsevat monenlaista apua, ja se olisi todellista työtä lukuisille yrityksille ja niiden työntekijöille. Apua tarvitaan myös tietokoneostoksiin ja neuvontaan, sillä eihän kukaan – ei edes vanhus – pärjää ilman tietokonetta. Eläkeläinen voi myös tarvita tilapäistä hoitoapua lemmikilleen.

Eläkeläisten asumisesta on syntymässä ongelma. Eläkeläiset eivät voi jäädä asumaan kuoleviin lähiöihin, joista palvelut pakenevat. Muutto keskustaan ja kalliimpaan asuntoon pakottaa hakemaan asumistukea eli yhteiskunnan kulut kasvavat.

Eläkeyhtiöissä miljardit on sijoitettu pääosin ulkomaille tuottamaan lisää rahaa. Ajatus siitä, että rahaa kerätään ja sijoitetaan, jotta eläke riittäisi nuoremmillekin sukupolville, ontuu. Nuoret tarvitsevat ennen kaikkea työtä, josta sitä tulevaa eläkettä sitten maksetaan. Tavallinen työapu ihmisille, jotka sitä todella tarvitsevat, ei ehkä ole kovin hohdokasta, mutta se on mittaamattoman arvokasta ikäihmisille.

Heli Stenvall

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat