Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ravinnontuotannon päästöt voidaan puolittaa

Suopeltoja on vain noin 15 prosenttia peltopinta-alasta, mutta ne lähes kaksinkertaistavat Suomen maatalouteen liittyvät päästöt.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tiedesivuilla (HS 14.3.) käsiteltiin ravinnon ekologista jalanjälkeä. Suomessa on oma piirteensä, suopellot, jotka vaikuttavat tähän. Suon raivaaminen pelloksi johtaa turpeen vähittäiseen hapettumiseen ja hiilidioksidipäästöihin.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen suopelloista vapautui ilmaan vuonna 2013 noin 6,4 miljoonaa tonnia hiilidioksidia (MtCO2). Samana vuonna Suomen varsinaisen maanviljelyssektorin kasvihuonekaasupäästöt olivat 6,5 miljoonaa tonnia hiilidioksidiekvivalenttia (MtCO2e). Tämä sisältää päästöt muun muassa kotieläinten ruoansulatuksesta, lannankäsittelystä ja maatalousmaiden typpilannoituksesta. Lisäksi maatalouden energian käytön päästöt olivat 1,2 miljoonaa tonnia.

Suopeltoja on vain noin 15 prosenttia peltopinta-alasta, mutta ne lähes kaksinkertaistavat Suomen maatalouteen liittyvät päästöt. Muissa maissa suopeltojen osuus on pieni. Tämän vuoksi Suomessa tuotetut maataloustuotteet ovat keskimäärin runsaspäästöisiä tuoteyksikköä – esimerkiksi maitolitraa – kohti.

Suopeltojen päästöjä voidaan vähentää lopettamalla uusien suopeltojen raivaus. Päästöjä voidaan myös jonkin verran pienentää muuttamalla maatalouskäytäntöjä. Suopeltoja voidaan myös poistaa maanviljelyskäytöstä metsityksellä, jolloin kasvava metsä voi jonkin aikaa sitoa hiiltä nopeammin kuin turpeesta vapautuu. Soistamalla palautetaan suopelto kohti alkuperäistä tilaa, jossa hiiltä kertyy turvekerrokseen.

Suopellot tarjoavat Suomen ilmastopaneelin raportin (1/2014) mukaan kustannustehokkaimmat tavat vähentää maatalouden päästöjä. Vaikka suopeltojen suuret päästöt on tiedetty 10–20 vuoden ajan, toimia päästöjen vähentämiseksi ei juuri ole tehty.

Päästöjä voidaan vähentää myös julkisuuden ja kuluttajien tekemien valintojen avulla. Ruoan tuoteselostuksissa tai pakkausmerkinnöissä voitaisiin ilmoittaa, jos ruoan tuotannossa ei ole hyödynnetty suopeltoja. Tämä opastaisi kuluttajaa valitsemaan vähäpäästöisen vaihtoehdon. Jos kuluttajat valitsevat vaikkapa vähäpäästöistä juustoa, jonka raaka-aineiden tuotannossa ei ole käytetty suopeltoja, myös kauppa ja tuottaja vastaavat kuluttajien luomaan uudenlaiseen kysyntään. Tämä voi vähentää ylituotantoa, nostaa tuottajahintoja ja tuoda lisää rahaa maatalouteen.

Suomalaiset maanviljelijät haluavat varmasti toimia ympäristöystävällisesti. Suomessa tuotetun ravinnon päästöt voidaan vähitellen puolittaa.

Leo Stranius

vs. toiminnanjohtaja

Suomen luonnonsuojeluliitto

Ilkka Savolainen

tutkimusprofessori emeritus

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat