Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tartuntatautilaki ei houkuta laittomia maahantulijoita

Väestön suojelemiseksi tarttuvilta taudeilta olisi tärkeää, ettei lain voimaan saattaminen venyisi syistä, jotka perustuvat väärään tietoon tai mielikuviin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Sosiaali- ja terveysministeriö on kolmen vuoden ajan valmistellut vuonna 1986 annetun tartuntatautilain uudistusta. Lakiesityksessä annetaan tartuntatautiviranomaisille muun muassa valtuuksia, joiden avulla työtä mikrobilääkkeiden toiminnan takaamiseksi pitkälle tulevaisuuteen voidaan tehdä tehokkaasti ja joiden kautta hoitoon liittyvien infektioiden esiintymistä voidaan seurata ja ongelmiin myös puuttua potilasturvallisuuden takaamiseksi.

Valitettavasti eduskunnan lähetekeskustelussa tuotiin esille uhkakuvia, joissa esitettiin, että turvapaikanhakijoille tai kunnan alueella ilman kotipaikkaoikeutta oleskeleville annettava tuberkuloosilääkitys tai lyhytaikainen hiv-tartunnan estolääkitys raskaana oleville naisille vauvan tartunnan estämiseksi muodostaisivat vetovoimatekijän: se houkuttelisi Suomeen Pietarin alueelta tuhansia hiviä tai tuberkuloosia sairastavia laittomia maahantulijoita.

Tämä on pelottelua, jolla ei ole perusteita todellisuudessa tai historiassa. Venäjällä tartunnan saaneista suurin osa on huonokuntoisia ruiskuhuumeiden käyttäjiä. Heidän kykynsä tai mahdollisuutensa liikkua välittömän kotipiirinsä ulkopuolelle on hyvin heikko.

Viron hiv- ja tuberkuloositilanne on lähes yhtä huono. Maasta ei ole syntynyt havaittavaa potilaiden muuttoliikettä Suomeen, vaikka kynnys muuttoon on EU:n vapaan liikkumisen oikeuden takia merkittävästi Venäjää pienempi.

Kunnalla on nykyisessä sote-järjestelmässä päävastuu tartuntatautien torjunnasta väestönsä suojelemiseksi. Tukena tässä työssä on sairaanhoitopiirin asiantuntemus. Yleisvaarallisten tartuntatautien kuten tuberkuloosin kohdalla ajoissa aloitetut torjuntatoimet tutkimuksineen ja valvottuine lääkehoitoineen ovat oleellisia infektion väestöön leviämisen estämiseksi. Tartuntatautilain yksinomaisena tarkoituksena on estää vaarallisten tartuntatautien leviäminen.

Tartuntatautien leviämisen torjunnassa ei ole tarkoituksenmukaista erotella toimenpiteitä sen mukaan, onko henkilöllä kotipaikkaa tai ei. Tartuntataudit eivät noudattele hallinnollisia rajoja. Jos kyseenalaistetaan, onko yksittäinen ihminen oikeutettu jatkotartuntoja ehkäisevään lääkehoitoon esimerkiksi tuberkuloosiepidemian estämiseksi, kunnan väestö asetetaan alttiiksi tartunnalle. Haluavatko lain vastustajat todellakin tätä? Epidemiasta koituvat kustannukset ovat myös kunnalle suuremmat kuin ne kustannukset, jotka varhain aloitetuista kattavista torjuntatoimista koituisivat.

Väestön suojelemiseksi tarttuvilta taudeilta olisi tärkeää, ettei lain voimaan saattaminen venyisi syistä, jotka perustuvat väärään tietoon tai mielikuviin.

Kaikkein huonoin vaihtoehto olisi tartuntatautiviranomaisten käsien sitominen tavalla, joka asettaisi ison osan väestöstä tartunnan vaaraan vain sen takia, ettei yksittäistä ongelmatapausta voitaisi lain tai sen perusteluiden liian tiukan rajauksen takia hoitaa.

Mika Salminen

professori

infektiotaudit-osaston johtaja

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat