Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisuus on melkein tabu – suomalaisuutta halvennetaan, ja omanarvon­tuntomme on mennyttä

Me itse olemme usein sitä mieltä, että kaikki suomalainen on huonoa, kirjoittaa Tapio Periäinen HS:n mielipidesivulla.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Ossi Hiisiö kysyi (HS Mielipide 20.3.), mistä löytäisimme suomalaisuuden idean. Se löytyy asenteistamme: me itse olemme usein sitä mieltä, että kaikki suomalainen on huonoa. Monikulttuurisuus ja kansainvälisyys ovat pinnalla. Kysymme tavallisesti neuvoa muilta: Ruotsilta, Saksalta, EU:lta, Yhdysvalloilta, muunmaalaisilta tutkijoilta, tiedemiehiltä ja -naisilta. Kopioimme muiden strategioita, muotoilua, esineitä, kaupunkisuunnittelua ynnä muuta sen sijaan, että tarjoaisimme enemmän omia perusteltuja tietojamme, kokemustamme, muotoilemiamme esineitä ja arkkitehtuuria muille neuvoksi ja esimerkiksi.

Suomalaisuus on viime aikoina ollut lähes tabu. Sanankäyttö eri foorumeissa on usein suomalaisuutta halventavaa. Se leviää nanonopeudella ympäri maailman. Se on vienyt suomalaisten omanarvontunnon.

Asenteiden muuttaminen panettelusta kannustavaksi on avain Hiisiön kysymykseen. Tämä tulee käynnistää heti presidentin, pääministerin, hallituksen ja kansanedustajien vahvalla suulla, kansalaistenkin keskinäisessä vuoropuhelussa.

Suomalaisilla on aina ollut ja on yhä loistavat edellytykset ajatella pohjoisen luonnon lumoa, yöttömien öiden taikaa, vuodenaikojen magiaa, hiljaisuuden rauhaa, kirkasta täysikuuta keskellä kesäpäivän valoa tai talven pikimustaa pimeyttä, auringonlaskun iltaruskoa, aitouden puhtautta pohjoisessa, ainutlaatuisessa Suomenmaassa. Se kaikki elää ja on elänyt geeneissämme, oman henkisen ja fyysisen voimamme alkulähteenä. Tästä pitää puhua.

Mutta omasta mielestämme itsekehu on synti ja ylpeys pahasta, ja vaikeneminen kultaa.

Politiikan ja ympäristön nykytilanteessa Suomi voisi olla keskeinen terapeutti kansojen välisessä yhteistyössä.

Tapio Periäinen

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat