Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sokerivero suojaisi tehokkaasti kaloreilta

Joka vuosi 950 000 suomalaista yrittää vakavissaan laihduttaa. Suurella enemmistöllä paino nousee takaisin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Annamari Sipilä kirjoitti (HS Ulkomaat 18.3.) Britannian valtiovarainministeriön suunnittelemasta virvoitusjuomaverosta. Lihavuuden torjunnassa sokeripitoiset juomat ovat luonnollinen kohde, sillä ne ovat merkittävä liiallisten kaloreiden syy.

Apua kaloreiden torjunnassa todella tarvitaan. Viime vuosina on todettu lihavien ihmisten aivojen neurobiologian toimivan tavalla, joka heikentää heidän mahdollisuuksiaan vastustaa nykyisen ruokamaailman houkutuksia. Siksi kehotukset ja ohjeet järkevämmästä syömisestä eivät riitä taistelussa lihavuutta vastaan.

Hinnalla voidaan vaikuttaa. Meksikossa pari vuotta sitten voimaan tullut kymmenen prosentin sokerijuomien vero on vähentänyt kulutusta kaksitoista prosenttia. Englantilaiset tutkijat ovat laskeneet, että kahdenkymmenen prosentin virvoitusjuomavero säästäisi 1,3 miljoonaa brittiä ylipainolta vuoteen 2025 mennessä.

Virvoitusjuomaveroa tehokkaampi olisi elintarvikkeiden sokeripitoisuuteen perustuva vero, jota Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehdottaa. Sokeripitoiset naposteltavat, suklaa, makeiset, keksit ja muut makeat leivonnaiset ovat virvoitusjuomien ohella merkittäviä ylimääräisten kaloreiden lähteitä. Sokerivero vähentäisi kaikkien kulutusta.

Suomessa kansalaisjärjestöt pyrkivät lisäämään ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Sokeriveroa tukemalla ne voisivat edistää tärkeitä päämääriään.

Myös ylipainoiset saattaisivat kannattaa sokeriveroa. Joka vuosi 950 000 suomalaista yrittää vakavissaan laihduttaa. Suurella enemmistöllä paino nousee takaisin. Ei olisi mitenkään yllättävää, jos epäonnistuneista yrityksistä tuskaantuneet ylipainoiset ryhtyvät vaatimaan suojaa kaloreilta.

Pertti Mustajoki

sisätautilääkäri, Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat