Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yliopistokirjastot tulee säilyttää kansalaisten kirjastoina

Suurimpana haasteena on maksullisuuspuheen ujuttautuminen yliopistoihin. Seurauksena on kehitys, jossa muille kuin omille opiskelijoille ja tutkijoille asetetaan rajoituksia tai käyttömaksuja.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomalaiset yliopistokirjastot ovat kaikille avoimina mahdollistaneet kansalaisten elinikäisen oppimisen ja pääsyn tieteelliseen aineistoon. Kirjat ovat lainattavissa, ja digitaalisten aineistojen käyttö on varmistettu korkeakoulukirjastojen tiloissa.

Tieteellisten aineistojen ja työskentelytilojen saatavuus on tärkeää tietokirjallisuudelle: kirjastot ovat tietokirjailijan työhuoneita. Yleiset kirjastot ovat voineet luottaa tieteellisen aineiston saatavuuteen tieteellisten kirjastojen kautta.

Yliopistokirjastojen käytölle on ominaista, että muita käyttäjiä on runsaasti. Kirjastoja käyttävät kansalaiset, yritykset, julkishallinnon edustajat ja eri oppilaitosten opiskelijat. Yliopistokirjastot tarjoavat kaikille väestönosille pääsyn kriittiseen ja tutkittuun tietoon.

Viimeaikaiset yliopistoihin suunnatut leikkaukset ja niiden kohdistaminen tukipalveluihin ovat alkaneet heikentää yliopistokirjastojen mahdollisuutta palvella koko yhteiskuntaa. Aineistoleikkaukset, aukioloaikojen supistukset ja henkilöstövähennykset näkyvät palvelutasossa. Ulkomailla yliopistokirjastojen ovensuissa on usein portit: vain oman organisaation opiskelijat ja tutkijat pääsevät sisälle.

Suurimpana haasteena on maksullisuuspuheen ujuttautuminen yliopistoihin. Seurauksena on kehitys, jossa muille kuin omille opiskelijoille ja tutkijoille asetetaan rajoituksia tai käyttömaksuja. Tämä sulkisi tietoyhteiskunnan keskeisen palvelun julkisesta käytöstä. Lisäksi yleiset kirjastot joutuisivat panostamaan tiedeosaamisen lisäämiseen sekä tieteellisen aineiston hankkimiseen.

Suomalaisen yhteiskunnan rakennusmateriaalina on tutkittu tieto ja kansalaisten vapaa pääsy tieteelliseen tietoon. Pidämme tärkeänä, että Suomen hallitus ei unohda yliopistokirjastojen merkitystä yhteiskunnallisena vaikuttajana ja tutkitun tiedon levittäjänä.

Tieteen digitoituessa tämä tulee korostumaan – Suomella ei ole varaa menettää tätä osaamispääomaa heikentämällä kirjastojen toimintaedellytyksiä. Tieteellinen kirjasto on kansakunnan uutta luova sydän!

Rauha Maarno

toiminnanjohtaja, Suomen kirjastoseura

Jukka-Pekka Pietiäinen

toiminnanjohtaja, Suomen tietokirjailijat

Jarmo Saarti

puheenjohtaja, Suomen tieteellinen kirjastoseura

Karolina Zilliacus

puheenjohtaja, Finlands svenska biblioteksförening

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat