Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Henkilökuntaa tarvitaan aukioloaikana

Kansalliskirjaston henkilöstövähennykset jopa estävät tiedon saantia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Pian lähes 45 vuotta sitten kävelin ensi kerran sisään Kansalliskirjastoon, jonka nimi oli silloin Yliopiston kirjasto. En tuntenut taloa tai tapoja, mutta henkilökunta opasti.

Yliopistoleikkausten seurauksena Kansalliskirjaston henkilöstöä on nyt vähennetty. Kirjastossa ei ole virkailijoita aamupäivällä ennen yhtätoista. Se haittaa jokaista kirjaston asiakasta, mutta ennen kaikkea muualta Suomesta ja ulkomailta tulleita, joilla on vain rajallinen aika olla kirjastossa. Kallista aikaa menee hukkaan, jos pitää odottaa yhteentoista, jotta saa tavata virkailijan. Tutkijankin aika on rahaa.

Kirjastossa on joka päivä ensikertalaisia. Me vanhat asiakkaat voimme antaa tulokkaille neuvon tai pari, mutta opastus ei ole tehtävämme. Se kuuluu kirjaston henkilökunnalle, jonka pitää olla paikalla koko kirjaston aukioloajan.

Henkilöstövähennykset jopa estävät tiedon saantia. On ero vanhan Fennica-kortiston ja nykyisen Fennica-tietokannan välillä. Vanhoissa korteissa on tietoa, jota Fennica-tietokannassa ei ole. Samoin kirjaston henkilökunnalla on tietoa, jota ei ole kortistoissa eikä tietokannoissa.

Tällaista tietoa ei löydy painettuna eikä internetistä. Ilman asiantuntevaa henkilökuntaa välttämätöntä tietoa jää löytymättä. Henkilökunnan oma tiedonhallinta on merkittävä asia, joka koituu kirjaston käyttäjien hyödyksi ja sitä kautta tieteen hyväksi.

Kirjaston paperille painettu aineisto kasvaa koko ajan. Myös erilaisten ja monimutkaisten digitaalisten aineistojen määrä kasvaa. Viime remontin yhteydessä kirjastoon tuli lisää uusia teknisiä laitteita. Ilman asiantuntevaa opastusta näistä uudistuksista ei saada kaikkea hyötyä irti. Kirjaston henkilökuntaa on syytä lisätä eikä vähentää. Onhan kyse Kansalliskirjastosta.

Kiitän Kansalliskirjaston henkilökuntaa monikymmenvuotisesta hyvästä ja asiantuntevasta palvelusta. Kiitokseen yhtyvät varmasti kaikki muutkin kirjaston käyttäjät. Toivottavasti myös uudet käyttäjät saavat kiittää kirjaston palveluja tulevaisuudessa.

Ilpo Lagerstedt

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat