Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miksi saamelaiskäräjien kanssa ei neuvotella?

Suomen hallitus uskoo voivansa pallotella Saamenmaan omistusta sinne sun tänne, kuulematta saamelaisia.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Saamelaisten kansallislaulu päättyy sanoihin Sámieatnan sámiide eli Saamenmaa saamelaisille. Kaikki metsähallituslain uudistuksen maa-alueiden tasesiirrot koskevat vain ja ainoastaan saamelaisaluetta, mutta asian ei katsota koskevan saamelaisia sen vertaa, että saamelaiskäräjien kanssa käytäisiin asiasta neuvotteluja.

Suomen valtion maanomistus saamelaisalueella pohjautuu tulkintaan, etteivät poronhoito, kalastus ja keräily ole olleet tarpeeksi ”tehokkaita” maankäyttömuotoja luomaan omistusoikeutta maihin ja vesiin. Näiden alueiden siis tulkitaan olleen omistajattomia alueita, latinaksi Terra nullius, jolla siirtomaapolitiikkaa on perusteltu ympäri maailmaa.

Toinen perustelu siirtomaavallalle on, ettei alueen alkuperäinen kansa ole tarpeeksi edistynyttä, eikä näin ollen kykene päättämään omista asioistaan ja tarvitsee sivistyneemmän kansan ohjausta pärjätäkseen maailmassa. Saamelaisten ei koeta kykenevän itse päättämään elinkeinoihinsa, koulutukseensa tai maidensa hallintaan liittyvistä asioista – parempi siis antaa suomalaisten hoitaa ne.

Suomi ei ole minun isänmaani. Saamelaisten maa on Sápmi eli neljän valtion kesken jaettu Saamenmaa. Suomen hallitus uskoo voivansa pallotella Saamenmaan omistusta sinne sun tänne, kuulematta saamelaisia. Siinä saavat kansainväliset ihmisoikeussopimukset kyytiä.

Aslak Holmberg

korkeakouluopettaja ja

saamelaiskäräjien jäsen

Utsjoki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat