Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yksityistäminen ei ole ratkaisu sosiaali- ja terveydenhuollon ongelmiin

Hallitukselta odotetaan selkeää ja tehokasta hallintomallia, jolla julkista palvelujärjestelmää voidaan trimmata paremmaksi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok) väitti minun tyrmänneen valinnanvapauden sosiaali- ja terveyspalveluissa (HS 19.3.). Kannatan valinnanvapautta, mutta vastustan yksityisten markkinoiden ylivaltaa. Yksityisiä ja kolmannen sektorin palveluja voidaan hyödyntää ja lisätä hallitusti. Valinnanvapaus on jo nyt ulotettu koskemaan kuntien perusterveydenhuoltoa ja erikoissairaanhoidon palveluita, ja se on hyvä asia.

Raha seuraa potilasta -linjauksella julkinen sektori pannaan kilpailemaan asiakkaista monikansallisten terveysyritysten kanssa. Kulisseissa puhutaan myös merkittävistä uusista maksujen korotuksista. Jotta ihmiset tietävät, mitä ollaan tekemässä, pitää puhua avoimesti siitä, mihin haluamme ohjata yhteiset verovaramme.

Suuri sote-uudistus on kääntynyt hallituksen poliittisen kädenväännön seurauksena valtavaksi maakuntauudistukseksi. Palvelurakenteesta ei ole vielä lopullista käsitystä. Samaan aikaan professori Mats Brommelsin johtaman työryhmän pitäisi ennätysajassa toukokuun loppuun mennessä puristaa ulos esitys yksityisten markkinoiden tuomisesta julkisten palveluiden rinnalle.

Maailmalla ei ole juuri nähty tällaisen kokoluokan hanketta. Julkisissa palveluissa käynnistyy valtava uudelleenjärjestely. Samanaikaisesti julkisen sektorin terveysasemien pitäisi alkaa kilpailla asiakkaista yksityisten monikansallisten terveysyritysten kanssa. Näissä yrityksissä odotetaan valmiina vain lähtölaukausta. Yksityistäminen aiotaan ulottaa jopa erikoissairaanhoitoon. Tällä kaikella aiotaan säästää 3 miljardia euroa – kahden Husin budjetin verran.

Kävin tutustumassa Ruotsissa valinnanvapausmalliin ja tapasin hallituksen nimeämän selvityshenkilön. Ruotsi käyttää sosiaali- ja terveydenhuoltoon huomattavasti enemmän varoja kuin Suomi. Mielipidemittauksissa ruotsalaiset eivät halua, että verovaroilla tehdään voittoa, joka vieläpä viedään veroparatiiseihin. Käynnissä onkin selvitys siitä, miten markkinoiden ylivaltaa voitaisiin hillitä. Myös laadun ja vaikuttavuuden mittaaminen on ongelmallista.

Nyt olisi syytä katsoa ensin Brommelsin työryhmän sekä Ruotsin selvitysten tulokset. Hallitukselta odotetaan selkeää ja tehokasta hallintomallia, jolla julkista palvelujärjestelmää voidaan trimmata paremmaksi. Tarvitaan vahva perusta, jolle voidaan miettiä parhaita keinoja yksityisten ja kolmannen sektorin palveluiden hankkimiseksi. Tavoitteena tulee olla tasa-arvoiset palvelut, korkea laatu sekä hyvät hoidon tulokset.

Tuula Haatainen

puheenjohtaja

sosiaali- ja terveysvaliokunta

kansanedustaja (sd), Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat