Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuberkuloosin torjunta on onnistunut Suomessa hyvin

Menestystarinan takana on onnistunut torjuntaohjelma: riskiryhmien seulonnat, tehokas ja viiveetön sairastuneiden hoito ja tehokas tartunnanjäljitys yhdistyneenä ilmaiseen hoitoon ja kohentuneeseen elintasoon.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tänään torstaina on maailman tuberkuloosipäivä. Vielä sata vuotta sitten tuberkuloosi oli Suomessakin yleisimpiä nuorten ihmisten kuolinsyitä. Nykyään tapauksia on vain muutama sata vuodessa. Koko maailmassa tuberkuloosi kuuluu kuitenkin kymmenen yleisimmän tartuntataudin joukkoon. Siihen menehtyy jopa enemmän ihmisiä kuin hiv-tartuntaan.

Globaali muuttoliike lisää nykyään myös tartuntatautien liikkuvuutta. Tämä näkyy Suomessakin siten, että vaikka tartuntojen kokonaismäärä on laskenut, niistä entistä suurempi osa löytyy ulkomaalaistaustaisilta nuorilta aikuisilta.

Hoitoon pääsy ei näille ryhmille ole aina ongelmatonta. Esimerkiksi käy tapaus, jossa Italiaan saapunut nuori turvapaikanhakija oli kadulla asuessaan sairastunut tuberkuloosiin ja pakeni sieltä Ruotsiin, jossa hän sai kiireellistä sairaanhoitoa ja Dublinin asetuksen nojalla käännytyspäätöksen takaisin Italiaan. Siellä hänen tilansa huononi, jolloin hän pakeni uudelleen maasta.

Kun nuori oli saamassa toista käännytyspäätöstä Ruotsista Italiaan, hän pakeni edelleen Suomeen, jossa hänet otettiin välittömästi osastohoitoon. Lopulta hän pääsi turvapaikkamenettelyyn ja sai kansainvälistä suojelua.

Koko ruljanssi käännytyksineen, lakiasiainpalveluineen sekä hoitoineen maksoi yhteiskunnille ja yksilölle suhteettoman paljon sekä rahana että inhimillisenä kärsimyksenä. Sairastuneiden käännytys Euroopan sisällä maihin, joiden turvapaikkajärjestelmien tiedetään olevan täysin ylikuormittuneita, on vaarallista ja lyhytnäköistä politiikkaa.

Suomalaiset lääkärit ovat vieneet osaamistaan myös muualle ja osallistuneet tuberkuloosin torjuntaan muun muassa entisen Neuvostoliiton alueella ja Somaliassa.

Esimerkiksi Lääkärin sosiaalinen vastuu ry:n Somaliassa ylläpitämä tuberkuloosintorjuntaohjelma on ulkoasiainministeriön kehitysyhteistyövaroin diagnosoinut ja hoitanut tuhansia somalialaisia paikan päällä, edullisesti ja tehokkaasti.

Suomalaisten ja Suomen somalidiasporaa edustavien keuhko- ja infektiolääkärien osaamista on arvostettu laajasti. Kehitysyhteistyöleikkauksien vuoksi myös tämä työ saattaa olla vaarassa.

Tuberkuloosin ja muiden tartuntatautien torjunnassa asiallinen tieto, ajantasainen diagnostiikka ja viiveettä aloitettu hyvä hoito ovat avainasemassa. Niiden avulla epidemiat pysyvät kurissa ja antibiooteille resistenttien muotojen kehittymistä ehkäistään.

Suomi on onnistunut tuberkuloosin torjunnassa erinomaisesti, mutta meidän on sopeuduttava muuttuneisiin olosuhteisiin.

Lyhytnäköinen toiminta globaaleiksi muuttuvien tartuntatautien torjunnassa uhkaa kostautua – ja lasku tulee yhteiskunnalle.

Kati Juva

Tuuli Heinikari

lääkäreitä, Lääkärin sosiaalinen vastuu ry

Heli Aali

lakimies, Pakolaisneuvonta ry

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat