Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnfundin rahoitus suuntautuu köyhimpiin maihin

Vammaisten ja muiden haavoittuvien ryhmien oikeuksien huomioiminen kehitysyhteistyössä on äärimmäisen tärkeää.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Helsingin Sanomien kirjoitus kehitysapuleikkausten vaikutuksista (Sunnuntai 20.3.) sisälsi Finnfundista tietoa, jota haluan täsmentää.

Finnfundin rahoituksesta kohdistui vuonna 2015 noin 90 prosenttia alhaisen ja alemman keskitulotason maihin. Afrikan osuus sijoitussalkusta on lähes puolet. Venäjälle ei vuonna 2015 tehty yhtään sijoitusta. Venäjän ja itäisen Euroopan osuus salkusta on viiden prosentin luokkaa ja laskussa.

Finnfund on tehnyt päätöksen sijoittaa Myllyn Parhaan hankkeeseen Venäjällä vuonna 2009, ja sijoitus on tehty vuonna 2012. Vuodelle 2016 luvattua pääomankorotusta ei ole vielä edes saatu. Pääomakorotusta ei siis ole ohjattu ”jauhotehtaille”, kuten kirjoituksesta saattoi ymmärtää.

Finnfundin sijoitukset vesivoimaan on tehty kehitysrahoittajien käyttämiä kansainvälisiä ympäristö- ja yhteiskuntavastuun standardeja huolella seuraten. Olisi hyvä tietää, millä perusteella niitä kirjoituksessa luonnehdittiin epäilyttäviksi.

Vammaisten ja muiden haavoittuvien ryhmien oikeuksien huomioiminen kehitysyhteistyössä on äärimmäisen tärkeää. Yhtä tärkeää on ratkaista, mistä tähän löydetään tarvittavat varat. Toiminnan jatkuminen ei voi olla kiinni Suomen tai muiden rikkaiden maiden antamasta avusta. Finnfundin rahoituksella kehitetyt terveet yritykset maksavat veroja, joilla kirjoituksen Leonardonkin koulutie voidaan varmistaa.

Vuonna 2015 Finnfundin rahoittamat yritykset työllistivät suoraan yli 24 800 henkilöä ja epäsuorasti vielä enemmän. Juuri työtä kehitysmaiden ihmiset tarvitsevat nostaakseen itsensä köyhyydestä. Näistä syistä myös jutussa mainitun Tansanian uusi, läpinäkyvillä ja demokraattisilla vaaleilla valittu hallitus toivoo Finnfundin kaltaisten kehitysrahoittajien sijoituksia maahansa. Se haluaa välttää apuriippuvuutta.

Kirjoitus olisi hyötynyt myös kehitysyhteistyöbudjettien käyttöä vertailevasta tilastotiedosta. Finnfundia on koko sen 35-vuotisen olemassaolon aikana pääomitettu noin 165 miljoonalla eurolla. Kansalaisjärjestöt ja niiden kattojärjestö Kepa ovat saaneet ulkoministeriön tukea pelkästään vuoden 2005 jälkeen yli viisinkertaisesti tämän summan. Järjestöjen työ ja Finnfundin yrityksille suuntaama rahoitus eivät sulje toisiaan pois. Kumpaakin tarvitaan.

Helena Arlander

johtaja, salkun- ja riskienhallinta

Finnfund

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat