Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maksukyky pitäisi huomioida sakkorangaistusta määrättäessä

Mitä suuremmiksi rikesakot nousevat, sitä enemmän niiden epätasa-arvoisuus korostuu ja sitä perustellummin voidaan asettaa kyseenalaiseksi niiden oikeudenmukaisuus.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Risto Tuori peräsi kohtuullisuutta sakotukseen (HS Mielipide 20.3.) ja huomautti, että sakkomaksujen korotusten perusteleminen valtion tulojen lisäämistarpeella ei ole hyväksyttävä lainsäädäntötavoite. Saman on todennut eduskunnan perustuslakivaliokunta, joka edellyttää hallituksen lakiesitykseltä muitakin kuin finanssipoliittisia perusteluja suunnitelluille korotuksille.

Tuori kiinnitti huomiota niin sanotun muuttumattoman sakon alueeseen, jossa päiväsakkojen tullessa kuvioihin pienituloisen henkilön sakon määrä ei kasva samalla tavoin kuin suurituloisen. Tämä on triviaali epäkohta sen rinnalla, jonka Tuori sivuutti: kiinteän suuruiset rikesakot, etenkään hallituksen suunnittelemin tavoin roimasti korotettuina, eivät rankaise samalla tavoin suuri- ja pienituloisia. Voidaan jopa kysyä, toteutuuko lakiesityksessä perustuslaissa säädetty ihmisten yhdenvertaisuus lain edessä.

Hallituksen lakiesityksen mukaan rangaistusmääräys- ja rikesakkoja korotettaisiin siten, että ne 1.9.2015 tapahtunutta korottamista edeltäneeseen tasoon verrattuna olisivat noin 2,5-kertaisia. Rikesakko esimerkiksi enintään 60 km/h:n alueella 16–20 kilometrin ylinopeudesta, joka viime elokuussa oli 115 euroa, on nyt 200 euroa. Ehdotuksen mukaisesti se olisi kesästä alkaen 285 euroa.

Fyysinen rangaistus kohtaa samanlaisena niin rikasta kuin köyhääkin, mutta taloudellisen rangaistuksen kohdalla oikeudenmukaisuus vaarantuu, jos maksukyky jätetään huomiotta rangaistusta määrättäessä. Jos 5 000 euroa nettona kuussa ansaitseva saa ylinopeudesta 285 euron rikesakon, se tekee noin kuuden prosentin loven hänen käytettävissä oleviin tuloihinsa. Vastaava sakko 1 140 euroa käteen saavalta eläkeläispapalta viekin jo 25 prosenttia.

Vielä räikeämpi epäsuhta on, kun vertailu tehdään asumis-, ruoka- ynnä muiden välttämättömyysmenojen jälkeen käytettävissä oleviin tuloihin. Esimerkin hyvätuloisella mainitun sakon osuus tästä tulon osasta liikkunee 10 prosentin hujakoilla, mutta eläkeläispapalla koko tulo menee sakon maksuun – hyvä jos riittääkään. Maksukyvyttömyys johtaisi ulosottoon ja maksuhäiriömerkintöihin, jotka puolestaan vaikeuttaisivat niin vuokra-asunnon kuin puhelinliittymänkin saantia.

Rikesakon alkuperäisenä tarkoituksena lienee ainakin osaltaan ollut näpäytyksen luontoisen seuraamuksen langettaminen vähäiseen lain rikkomiseen, ”rikkeeseen”, syyllistyneelle. Sellainen ei pienituloisenkaan taloutta kaatanut. Mutta mitä suuremmiksi rikesakot nousevat, sitä enemmän niiden epätasa-arvoisuus korostuu ja sitä perustellummin voidaan asettaa kyseenalaiseksi niiden oikeudenmukaisuus.

Ilkka Tammisola

Helsinki

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat