Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet naiset kärsivät turhaan vaihdevuosien oireista

Räätälöity hormonikorvaushoito toisi apua vaihdevuosiin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomen Lääkärilehdessä julkaistiin tammikuussa 2016 alkuperäistutkimus ”Laaja-alainen kipu, unettomuus ja masentuneisuus – työkyvyn vakava uhka?” Tutkimuksen johtopäätös on, että nämä kolme oiretta varsinkin yhtä aikaa esiintyessään ovat voimakkaasti yhteydessä työkyvyn heikkenemiseen, terveyspalveluiden käyttöön ja sairauspoissaoloihin.

Naisen elimistön estrogeenitason lasku vaihdevuosissa (45–55-vuotiaana) – poikii usein suuren mutta naisesta toiseen vaihtelevan määrän oireita.

Unettomuuden, masentuneisuuden ja nivelkipujen lisäksi tavallisia oireita ovat uupumus, ahdistuneisuus, sydämen rytmihäiriöt, hikoilu, palelu, kuumat aallot, virtsan karkailu, ärtyneisyys, saamattomuus ja itkuherkkyys.

Oireet voivat tehdä naisen toimintakyvyttömäksi ja heittää hänet pitkällekin sairauslomalle. Oireiden hoitoon käytetään paljon huonosti auttavia lääkkeitä, kun varsinaiseen syyhyn ei paneuduta.

Estrogeenin vähyydestä seuraa myös muutoksia terveydessä. Verenpaine sekä kolesteroli- ja triglyseriditasot nousevat, sokerinsieto heikkenee, sepelvaltimotauti-, dementia- ja paksusuolisyöpäriski kasvavat ja luusto alkaa haurastua.

Hyvä ja räätälöity hormonikorvaushoito auttaa estrogeenin vähenemisestä johtuviin oireisiin ja ylläpitää terveyttä. Estrogeenin vähyydestä on naisen terveydellekin selvästi enemmän haittaa kuin hormonihoidosta.

Vaihdevuosia läpikäyvät ja niiden jälkeistä aikaa elävät naiset voisivat paremmin, jos heidän vaihdevuosioireensa hoidettaisiin hyvin. He tarvitsisivat huomattavasti vähemmän lääkkeitä ja joutuisivat harvemmin sairauslomalle.

Suomessa elää huonosti hoidettu, vaikeistakin oireista turhaan kärsivä tuhansien naisten joukko. Tämän joukon hyvinvointia voisi parantaa helposti hyvällä hoidolla. Jos näin tapahtuisi, näkisimme enemmän hymyjä sekä ällistyttävän kuusikymppisten naisten tuottavuus- ja kilpailukykyloikan.

Maija Kajan

gynekologi, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat