Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luodaan koulu, jossa opettaja myös kuuntelee ja ymmärtää

Niin kauan kuin koulu nähdään opettajien ja oppilaiden vastakkainasetteluna eikä yhdessä kulkemisena, sijaisten huonot työkokemukset luultavasti jatkuvat.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Sijaisope (HS Mielipide 15.3.) kirjoitti työnsä kamaluudesta. Kirjoittajan mukaan yläasteen oppilaat muistuttavat sijaisopettajan tunneilla enemmänkin vauhkoontunutta sonnilaumaa kuin koulua käyviä nuoria. Joskus meno äityy jopa niin hurjaksi, että edes sijaisopettajan apuun pyytämä apulaisrehtori tai naapuriluokan opettaja ei saa tilannetta rauhoittumaan.

Sijaisopettajan työn arjen kuvaus on tuttu monille sekä koulun läpikäyneille että sijaisuuksia tehneille. Vaikka maailma muuttuu, oppilaiden kiusaamia sijaisia riittää vuosikymmenestä toiseen. Syytä epäasialliseen käyttäytymiseen on helppo hakea kurittomista oppilaista tai heidät huonosti kasvattaneista vanhemmista. Opettajan osuutta tässä tapahtumassa sitä vastoin on vaikeampi nähdä.

Jo 1980-luvulla tutkimukset osoittivat, että hallitsemisorientoitunut opettaja pyrkii saamaan luokkansa keinolla millä hyvänsä hallintaan ja harmoniaan. Yleensä tällaisen opettajan oppilaat ovat tunneilla passiivia ja mykkiä, välitunnilla sitäkin eloisampia.

Saavutettu harmonia saattaa kuitenkin olla näennäistä. Kun hallitsemisorientoituneeseen opettajaan tottuneet oppilaat joutuvat sijaisen tai toisen opettajan alaisuuteen, luokka ajautuu mitä luultavammin kaaokseen. Vauhkoontuneen menon syy ei näin olisikaan epäpätevä sijainen tai toinen opettaja vaan luokan oma varsinainen opettaja. Sijaiset poimivat vain tällaisen opettajan työn huonoja hedelmiä.

Ongelma ei tokikaan ole vain pedagoginen, vaan sillä on kytköksensä myös oppilaan ja opettajan väliseen historialliseen asemaan koulussa. Oppilas on ollut koulussa lähinnä muiden asettamien toimenpiteiden ja tavoitteiden kohteena, ei itse omaan työpaikkaansa aktiivisesti vaikuttavana toimijana.

Mikäli oppilailla olisi valtaa vaikuttaa tekemisiinsä – suunnitella opiskeluaan sekä koulutyötään – muuttuisi koulu enemmän heille itselle kuuluvaksi paikaksi ja näin sitouttaisi heitä paitsi yhteisöönsä myös yhdessä laadittuihin tavoitteisiin. Oppilaille siirtyisi myös vastuuta työrauhan ylläpidosta.

Niin kauan kuin koulu nähdään opettajien ja oppilaiden vastakkainasetteluna eikä yhdessä kulkemisena, sijaisten huonot työkokemukset luultavasti jatkuvat. Suomalainen koulu on tähän asti ollut paikka, jossa opettaja sanoo ja kontrolloi. Tällä menettelyllä saatetaan saada aikaan kohtuullisia tuloksia tietojen ja taitojen mekaanisessa osaamisessa, mutta inhimillistä kasvua ja innovaatioita niillä tuskin saavutetaan.

Olisiko aika seurata kansainvälisiä esimerkkejä ja siirtyä kouluun, jossa opettaja myös kuuntelee ja ymmärtää? Lopputulos voisi olla kaikille osapuolille huomattavasti parempi.

Pekka Räihä

yliopistonlehtori

kasvatustieteiden yksikkö

Tampereen yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat