Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opetustyössä hienointa ovat oppilaat

Tunnen olevani etuoikeutettu, kun oppilaat päästävät minut sisälle maailmaansa ja jakavat ajatuksiaan kanssani.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Nimimerkki Sijaisope kirjoitti (HS Mielipide 15.3.) opettajan työstä. Tiedetoimituksen esimies Jukka Ruukki jatkoi keskustelua (HS Merkintöjä 24.3.).

Alan väsyä tämän keskustelun sävyyn: kuinka lapset ovat vaikeita, heidän vanhempansa ovat vaikeita ja koko työ niin stressaavaa, ettei kukaan halua tehdä sitä. Onko minussa jotain vikaa, kun haluan?

Ruukki mainitsi, että opettajan työ on kuormittavaa eikä kiitosta tule. En osaa oikein samastua kumpaankaan.

Olen saanut usein kiitosta hyvin hoidetusta työstä niin vanhemmilta kuin oppilailtakin. Kuormittavuus syntyy lähinnä omasta vaativuudesta. En ole vieläkään oikein oppinut hyväksymään, että tunnit ovat vaihtelevia, ja hyvin suunniteltu tunti saattaa epäonnistua täysin, kun taas viidessä minuutissa kasattu kokonaisuus onkin pedagoginen ilotulitus. Lopulta olen todennut tärkeimmäksi sen, että jokainen tunti on molemminpuolista läsnäoloa. Välillä pysytään asiassa, välillä sen vieressä ja välillä vielä vähän kauempana.

Opetustyössä hienointa ovat oppilaat, heidän älykkyytensä, huumorintajunsa ja teini-ikänsä. Tunnen olevani etuoikeutettu, kun he päästävät minut sisälle maailmaansa ja jakavat ajatuksiaan kanssani. Minun tunneillani tavoite on oppia – ajattelemaan. Usein huomaan, että oppilaat osaavat sen jo. Minä vain autan heitä seuraavalle askelmalle.

Saavuttuani luokkaan ja suljettuani oven olen 75 minuutin ajan olemassa ainoastaan oppilailleni. Kaikki he ovat toisten lapsia, jollekulle tärkeimpiä maailmassa, ja minun tehtäväni on kohdella heitä sellaisina. Minun luokassani oppilas on tähti, minä vain statisti. Sitten, kun yhdeksäsluokkalaiselta pojalta saa odottamatta kommentin ”ope, sä niin ymmärrät mua”, tietää tehneensä jotain oikein. Kun samana päivänä saa vielä toiselta yhdeksäsluokkalaiselta käskyn imeä miehen sukuelintä, ei voi kuin nauraa.

Olen tehnyt tätä työtä viisi vuotta. Niihin vuosiin on mahtunut totaalisia kontrollin menetyksiä, itkien ajettuja kotimatkoja ja jopa luokkia, joita olen pelännyt mennä opettamaan. Olen ollut ajoittain enemmän lääkäri, siivooja, poliisi, terapeutti ja tuomari kuin opettaja. Silti olen aina ollut varma siitä, että tätä työtä haluan tehdä. Minä haluan opettaa.

Krista Jokinen

äidinkielen ja terveystiedon

opettaja, Tampere

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat