Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijana ilman huoltajaa saapunut lapsi tarvitsee turvallisia ihmissuhteita

Nyt turvapaikan saatuaan lapsi ei voi jatkaa asumistaan ryhmäkodissa, vaan kuntapaikasta riippuen hänet voidaan siirtää jopa toiselle puolelle Suomea.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Suomeen saapui viime vuoden aikana yli 3 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa ilman huoltajaa. Yksin tulleiden lasten vastaanoton järjestäminen ja ohjaus kuuluvat Maahanmuuttoviraston sekä sisäministeriön tehtäviin turvapaikkaprosessin ajan ja ely-keskusten sekä työ- ja elinkeinoministeriön tehtäviin oleskeluluvan saamisen jälkeen.

Turvapaikkaprosessin ajan suurin osa alle 16-vuotiaista lapsista asuu Maahanmuuttoviraston alaisissa ryhmäkodeissa. Turvapaikkapäätöksen jälkeen he siirtyvät ely-keskusten alaisiin perheryhmäkoteihin.

Alaikäisiä turvapaikanhakijoita koskeva hallinto on siis kahtiajakautunut, mikä vaikeuttaa käytännön työtä ja heikentää lapsen edun toteutumista.

Suurin osa lapsista saa turvapaikan, mutta lapset voivat joutua odottamaan päätöstä jopa vuoden. Asuessaan tämän ajan ryhmäkodissa he ehtivät kiinnittyä kouluun, harrastuksiin sekä kavereihin ja alkavat vähitellen myös luottaa tutuiksi käyviin aikuisiin. Siksi on kohtuutonta ja lapsen edun vastaista, että lapsi ei voi jatkaa asumistaan ryhmäkodissa turvapaikan saatuaan, vaan kuntapaikasta riippuen hänet voidaan siirtää jopa toiselle puolelle Suomea.

Näin menettelemällä aiheutamme kohtuutonta haittaa lapsille, jotka ikävöivät vanhempiaan ja käyvät läpi elämässään tapahtuneita kauheuksia. Epävarmuus turvapaikkapäätöksen jälkeisestä olinpaikasta ylläpitää ja ruokkii turvattomuutta – turvattomuus puolestaan lisää lapsen levottomuutta.

Nykyiset menettelytavat eivät huomioi lasta ja hänen tarvettaan jatkuvuuteen ja turvallisiin ihmissuhteisiin. Tarvitsemme nopeasti muutoksia, jotka mahdollistavat turvapaikan saavien lasten pitkäjänteisen auttamisen ja kotoutumisen tukemisen.

Anna-Liisa Koisti-Auer

lastensuojelupäällikkö

SOS-Lapsikylä

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat