Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HSL:n uudessa tariffimallissa kahden kaaren lippu vie pidemmälle

Vyöhykerajat eivät perustu enää kuntarajoihin vaan nykyistä enemmän matkan pituuteen Helsingin keskustaan.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Tuulikki Lehtinen Itä-Pasilasta kysyi (HS Mielipide 8.3.), nouseeko hänen lippunsa hinta HSL:n uudessa tariffimallissa.

Uudessa tariffimallissa (ns. kaarimalli) vyöhykerajat eivät perustu enää kuntarajoihin vaan nykyistä enemmän matkan pituuteen Helsingin keskustaan. Seutu on rakentunut säteittäin Helsinkiin päättyvien tie- ja raideliikenneyhteyksien varsille. Kehämäisiä poikittaisia yhteyksiä on vähemmän, mutta niitä tulee lisää maankäytön tiivistyessä. Kaarimallissa lähipalveluita voidaan käyttää nykyistä edullisemmin yli kuntarajojen.

Tähän mennessä on päätetty vyöhykekaarten rajat nykyisellä HSL-alueella, kaarten ja lippulajien väliset hintasuhteet sekä asiakasryhmät. Uusina lippuina käyttöön tulevat lisävyöhykelippu ja seniorien alennuslippu päiväliikenteeseen. Helsingissä käytössä oleva raitiovaunulippu säilyy.

Pääkaupunkiseudun kattavien ABC-kaarten alueella tulee ostaa vähintään kaksi kaarta (AB tai BC). Näin vyöhykkeiden välille ei tule kovin suuria hintaportaita. Pasila sijoittuu A-kaarelle, joten Pasilassa asuvan edullisin kausilippu tulee olemaan AB-kaaren lippu.

AB-kaari kattaa nykyistä Helsingin sisäistä aluetta laajemman alueen. Lännessä se ulottuu Espoon Matinkylään ja Kauniaisiin, pohjoisessa Vantaankoskelle ja Puistolaan. Idässä aiemmin Sipooseen kuulunut Östersundom jää C-kaarelle. Ulompia kaaria voi ostaa yksittäin. Kirkkonummi, Kerava ja Sipoo sijoittuvat D-kaarelle.

Kaarten rajat päätettiin HSL:n jäsenkuntien lausuntojen pohjalta. AB-kaaresta tuli niin laaja, että sillä tullaan tekemään alkuvaiheessa 75–80 prosenttia seudun joukkoliikennematkoista.

Hinnoittelun lähtökohtana on aikuisten 30 päivän kausilipun hinta AB-kaarella. Nykyisin vastaavan lipun hinta on kuntien sisäisessä liikenteessä 53,50 euroa.

Kaarimallissa AB-kaaren hinta tulee todennäköisesti olemaan hieman korkeampi kuin nykyinen Helsingin sisäinen lippu, koska lipun käyttöalue laajenee merkittävästi. Jäsenkunnat edellyttävät, että lipputuloilla katetaan 50 prosenttia HSL:n kustannuksista, loput maksetaan kuntien verovaroista.

Lippujen hinnat päätetään muutamia kuukausia ennen kaarimallin käyttöönottoa. Uusi tariffimalli otetaan käyttöön aikaisintaan syksyllä 2017 tai vuoden 2018 alussa.

Pirkko Lento

osastonjohtaja

HSL, matkustajapalvelut

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat