Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinvointivaltio tuskin pelastuu sopeuttamalla

Nykyisen hyvinvointivaltion säilyttäminen saattaa jopa edellyttää julkisten menojen kasvattamista.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Valtiovarainministeriön ylijohtaja Markus Sovala kuvasi Suomen talouspolitiikan ja hyvinvointivaltion haasteita (HS 23.3.). Sovalan mukaan hyvinvointivaltio voidaan säilyttää vain, jos talous saadaan kasvuun ja julkisia menoja karsitaan.

On totta, että ilman nykyistä suurempia yksityisiä investointeja, nopeampaa talouskasvua ja niiden myötä syntyviä suurempia verotuloja julkista taloutta ei pystytä tasapainottamaan nykyisillä meno- ja verorakenteilla. Samalla pitää kuitenkin ymmärtää, että julkisen talouden tasapaino ei takaa hyvinvointivaltion säilymistä.

Jos tasapainottaminen tehdään leikkaamalla tulonsiirtoja ja julkisia kulutusmenoja, leikataan samalla sosiaaliturvaa eli julkisia palveluita sekä toimeentuloturvaa. Koska nämä ovat hyvinvointivaltion perusta, on väärin uskotella, että julkisen talouden tasapainottaminen sopeuttamalla automaattisesti säilyttäisi hyvinvointivaltion.

Nykyisen hyvinvointivaltion säilyttäminen voi jopa edellyttää julkisten menojen kasvattamista, kun yhteiskunnallisiin haasteisiin pyritään vastaamaan. Vähintään se edellyttää menojen kohdentamista oikein, esimerkiksi köyhyyden vähentämiseen maanpuolustuksen sijaan. Kun menot kohdennetaan tehokkaasti ihmisten hyvinvointia, osallisuutta sekä osaamista vahvistaen, parannetaan myös talouskasvun edellytyksiä sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.

Mitä enemmän hyvinvointi-investoinnit nopeuttavat yksityisen talouden kasvua, sitä todennäköisemmin julkisen talouden tasapaino saavutetaan tulevaisuudessa menojen lisäämisestä huolimatta.

Jussi Ahokas

pääekonomisti

Suomen sosiaali ja terveys ry Soste

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat