Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työelämää ovat huonontaneet tekijät, joihin ei voi itse vaikuttaa

Puolet palkansaajista kertoo organisaatioiden mylläyksestä. Se vaikeuttaa keskittymistä työn sisältöön, ja juuri aikaansaamisen tunne motivoisi.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Marko Junkkari totesi (HS Sunnuntai 26.4.), että palkkatyötä tekevän prekariaatin osuus ei ole juuri kasvanut, joten työelämä on pysynyt ennallaan ja ”isolla enemmistöllä palkansaajia menee ihan hyvin”.

Työelämää ei voi määritellä vain työsuhteiden kestolla. Työelämää ovat parantaneet aikajoustot, vaikutusmahdollisuuksien kasvu, koulutus sekä kasvanut luottamus työtovereiden apuun ja esimiestukeen.

Työelämää ovat huonontaneet tekijät, joihin ei voi itse vaikuttaa. Kiire kasvoi 1990-luvulla, kun väkeä vähennettiin. Suomalaisista naisista kolme viidestä työskentelee kovassa tahdissa, eurooppalaisista yleensä vain puolet. Työpaikkojen aliresursoinnista kertoo puolet vastaajista, eniten julkinen terveydenhoito. Vuosina 2008–2013 kasvoi niiden osuus, joiden mielestä asioihin ei ollut aikaa paneutua kunnolla (40 %).

Puolet palkansaajista kertoo organisaatioiden mylläyksestä. Se vaikeuttaa keskittymistä työn sisältöön, ja juuri aikaansaamisen tunne motivoisi. Vaikutusmahdollisuudet eivät näytä suojaavan koventuneilta vaatimuksilta, sillä ylemmät toimihenkilöt kärsivät eniten työn henkisestä raskaudesta. Ennakoimattomia muutoksia ja työmäärän hallitsemattomuutta pelänneitä on ollut tällä vuosituhannella kaksi viidestä.

Neljäsosa työntekijöistä pelkää työttömyyttä ja lomautuksia, viidennes irtisanomista. Vähennyksiä on ollut joka neljännen työpaikalla. Nukahtamisvaikeudet ja öinen heräily kaksinkertaistuivat vuosina 1977–2013. Epävarmuus heikentää terveyttä, sitoutumista, suorituksia ja luottamusta.

Työsuhteiden keston hienoinen kasvu kertoo myös työntekijöiden tarrautumisesta siihen, mitä on. Puolet aikuisista haluaa pysyä työpaikassaan, samoin puolet nuorista, jos työpaikan saisi. Yli 50-vuotiaista irtisanotuista vain joka viides saa yhtä hyvän työn.

Yhä useampi (175 000) työskentelee itsenäisenä yrittäjänä. Yksinyrittäjistä moni tekee samaa kuin palkkatyössä mutta huonommalla korvauksella.

Vuokratyötä esiintyy joka neljännellä työpaikalla. Viidessä vuodessa niiden määrä, jotka ovat vuokratyössä muun vaihtoehdon puuttuessa, on kaksinkertaistunut. Alustataloudessa nettivälittäjä saattaa yhteen asiakkaan ja työntekijän. Työntekijä ei silti ole itsenäinen yrittäjä, jos välittäjä markkinoi, valvoo keikkojen vastaanottamista ja määrää hinnan. Keikkataloudessa palkkatyö palaa alkumuotoonsa, päivätyöläisiin.

Turbokapitalismi tarkoittaa maailmantalouden ajamista ylikierroksille 1900-luvun lopulta lähtien vapauttamalla rahaliikkeet ja kasvattamalla rahan määrää tuotantoon verrattuna. Jotta odotusarvo-rahalle löytyisi katetta, työntekijöitä on karsittu ja työn hintaa alennettu globalisaation avulla. Työtä on korvattu koneilla. Yhdysvalloissa tuottavuus kasvoi vuosina 1973–2011 80 prosenttia, reaalipalkat 10 prosenttia.

Suomen tilastollinen keskiluokka oli suurimmillaan 1990-luvulla, eivätkä alle 35-vuotiaat ole vaurastuneet enää 1990-luvulta lähtien niin kuin vanhemmat ikäluokat. Jos maailman nykysuunta jatkuu, yhteiskunta polarisoituu: puoli prosenttia elää pääomatuloilla, 10–20 prosenttia menestyy osaamisella ja skaalautuvien prosessien inhimillisenä kontaktipintana.

Talous, jossa raha ei kierrä työpalkkojen kautta kysynnäksi, lamautuu. Pelot valtaavat alaa. Donald Trumpin kannatus Yhdysvalloissa kertoo myös turvallisuudenkaipuusta.

Työelämän parantumisen tai huonontumisen ratkaisee lopulta se, pääseekö työtä tekemällä turvaan.

Juha Siltala

Suomen historian professori

Helsingin yliopisto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat