Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Avoin julkaiseminen tukee kirjastopalveluja

Kotimaisten tiedelehtien käytettävyys tulee taata myös niille ryhmille, joilla ei ole pääsyä yliopistolaisille tarjottujen palvelujen pariin.

Mielipide
 
Helsingin Sanomat

Rauha Maarno, Jukka-Pekka Pietiäinen, Jarmo Saarti ja Karolina Zilliacus ottivat mielipidesivulla (HS 22.3.) kantaa yliopistokirjastojen palvelujen vapaaseen käyttöön, jota yliopistoihin ujunut maksullisuuspuhe uhkaa.

Yliopistojen ja tutkimuslaitosten kirjastot ovat edistäneet suomalaisten pääsyä luotettavan tiedon ja sivistyksen lähteille, olipa sitten kyse ammatillisista, järjestötoiminnan tai yksityiselämän kysymyksistä. Tulevaisuudessa yhä useampi tietolähde löytyy verkosta, ja ratkaisevan tärkeää on, että kansalaisilla on pääsy myös sähköisiin aineistoihin.

Ulkomaiset tieteelliset lehdet ja kirjat ovat usein kalliin maksumuurin takana. Kustantajien asettamien ehtojen takia näitä voivat käyttää verkon kautta vain aineiston ostaneen yliopiston henkilökunta ja opiskelijat. Tavallinen kansalainen pääsee niihin käsiksi vain menemällä kirjastoon sen aukioloaikana.

Suomessa toimii noin sata eri aloja edustavaa tieteellistä lehteä. Monet niistä julkaisevat tieteellisten tutkimustulosten lisäksi ammatillisesti ja yhteiskunnallisesti kiinnostavaa ja hyödyllistä aineistoa. Tästä hyvä esimerkki on Janus-lehdessä käyty keskustelu sote-uudistuksesta.

Tiedon demokratian ja vaikuttavuuden kannalta oleellista onkin, että kotimaisten lehtien käytettävyys taataan myös niille ryhmille, joilla ei ole pääsyä yliopistolaisille tarjottujen palvelujen pariin.

Kotimaiset lehdet avoimiksi ja vaikuttamaan (Kotilava) -hankkeessa kehitetään ratkaisuja, joilla suomalaiset tiedelehdet saataisiin avoimina kaikkien ulottuville verkkoon. Hanketta koordinoivat Kansalliskirjasto ja Tieteellisten seurain valtuuskunta.

Avoimesti verkossa olevat lehdet ja kirjat ovat oleellinen osa kirjastojen palveluja. Niiden tuottamiseen ja säilyttämiseen tarvitaan sekä kustantajien että kirjastohenkilökunnan osaamista ja työaikaa.

Johanna Lilja

julkaisupäällikkö

Tieteellisten seurain valtuuskunta

Riitta Koikkalainen

tietoasiantuntija, Kansalliskirjasto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat